Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Újabb Káčer-interjú látott napvilágot, ahol a magyargyűlölő szlovák külügyér ismét utalt rá, hogy Szlovákia területi integritása veszélyben van. Lényegében azonban azt is elismerte, hogy korábbi állításával szemben nincsenek bizonyítékai arra, hogy Magyarországnak lennének területi igényei Szlovákiával szemben. Ugyanakkor szerinte Magyarország Kreml-propagandát terjeszt, Szlovákia területi integritását történelmi szentimentalizmus fenyegeti, és élesen bírálta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert minszki látogatása miatt.

 

A Hospodárske Noviny liberális gazdasági lapnak adott interjújában Rastislav Káčer szlovák külügyminiszternek nem nagyon kellett keresztkérdésekre válaszolnia, a vele szemben ülő újságíró kellő teret adott neki, hogy ne kelljen konkrét válaszokat adnia. Ám Káčer továbbra is magyar revíziós szándékokra utalt válaszaiban.

 

Arra a Magyarországgal kapcsolatos kérdésre, hogy léteznek-e konkrét jelek vagy bizonyítékok arra, hogy fennáll Szlovákia területi egységének megkérdőjelezése, azt válaszolta, hogy Putyin inváziója előtt sem voltak bizonyítékok Moszkva szándékaira, de Putyin sok jelét mutatta, hogy mire készül. 

 

 hirdetes_810x300  

„Tehát éveken keresztül figyelhettük a jeleket, és mindig azt mondtuk, nem látni bizonyítékot. Ezért mondom, ugyan milyen bizonyítékra van szükségünk szuverenitásunk és területi integritásunk megkérdőjelezésére? Az lesz a bizonyíték, amikor már újabb arbitrázs (bécsi döntés – a szerk.) elé kerülünk, vagy amikor már tankok tapossák majd a kertjeinket?”

 

tette fel a költői kérdést. Azt fejtegette, hogy a szlovák határokat „különböző történelmi érzelmek és igények” miatt kérdőjelezhetik meg. A kérdés, amire vonatkozóan ezt mondta, Magyarországra vonatkozott, és mivel az interjúban a cseheket, ukránokat és a lengyeleket szoros szövetségesként emlegette, egyértelmű, hogy mely országra gondolt.

 

A szlovák ellenzék kapcsán leszögezte, hogy amit csinálnak az a „stratégiai őrültség” határát súrolja és Szlovákia jövőjével játszanak.

 

„Itt van Magyarország példája, amely Kreml-propagandát terjeszt, miközben a magyar külügyminiszter Minszkbe utazik a békéről tárgyalni. Nem tudom, lehet-e ennél cinikusabb lépést elképzelni. Sem az EU-nak, sem a NATO-nak nincs szüksége egy újabb Orbán Viktorra”

 

mondta Robert Ficora utalva. Megjegyezzük, hogy az interjúban Peter Pellegriniről (HLAS) is beszélt, akiről kifejezetten mértéktartóan beszélt, és csak annyi elvárást fogalmazott meg, hogy egyértelműen foglaljon állást Ukrajna és a többi külpolitikai kérdés tekintetében.

 

Rastislav Káčer a múlt héten egy tévés beszélgetés során arról beszélt, hogy tíz évbe sem telik, és Magyarország területi igényeket fogalmazhat meg Szlovákia ellen. Azt állította, hogy ennek alátámasztására hírszerzési dokumentumok vannak a birtokában. A fenti kijelentésekből azonban világos, hogy ilyen bizonyítékokkal nem rendelkezik. Maga Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter, akivel egyébként külpolitikai kérdésekben jól megértik egymást, spekulációnak nevezte Káčer Magyarországgal kapcsolatos kijelentéseit.

 

A teljes képhez azt is hozzá kell tenni, hogy Káčer a liberális mainstream embere, a szlovák újságírók Zuzana Čaputová államfőhöz közeli emberként tartják számon. A szlovák liberális erőtér pedig nagyon szeretné most a háború kapcsán keletkezett törésvonalakat arra használni, hogy szétzilálják a V4-eket és elszigeteljék Magyarországot. Káčer nagyon gyakran úgy időzíti nagy felháborodást keltő kijelentéseit, hogy azok olyan fórumok előtt jelenjenek meg a sajtóban, amelyeken szlovák és magyar magas rangú politikai vezetők is találkoznak. A magyar revízióval kapcsolatos húzására például a kétnapos brüsszeli EU-csúcs előtt került sor.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.