Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Az államfő nem bocsátkozna kockázatos játékba kiemelkedő szakértőkkel csak azért, hogy egy ügyvivő kormány felállításával kényszerítse a képviselőket az előrehozott választások időpontjának előrehozására. Zuzana Čaputová erről a közrádió Szombati párbeszéd című műsorában beszélt.

 

Hangsúlyozta, hogy a képviselőké a döntés, de ő továbbra is készen áll ügyvivő kormányt kinevezni, amennyiben Eduard Heger (OĽANO) kormánya súlyos hibákat követne el.

 

Az államfő kiemelte, hogy a kérdés nem egyszerű, mert ha a politikusok csak a képviselőkre gyakorolt nyomás miatt szólítják őt fel ügyvivő kormány felállítására, akkor valójában nincs valódi igény egy ilyen lépésre.

 

 hirdetes_810x300  

Szerinte egy ilyen (ügyvivő) kormánynak sem feltétlenül szavazna bizalmat a parlament, ráadásul válságos időszakban kellene a szakértőknek egyik pillanatról a másikra átlátni a minisztériumok helyzetének minden részletét.

 

Čaputová megismételte, hogy szükség esetén hajlandó ügyvivő kormányt kinevezni, de elutasítja, hogy a felelősséget rá hárítsák ebben a kérdésben. Több vezető politikus is jelezte a héten, hogy ha az államfő ügyvivő kormányt akarna hivatalba állítani, azonnal meglenne a konszenzus az előrehozott választások idejének szeptemberről júniusra módosítására.

 

Elutasította azt az állítást is, miszerint az ő ötlete lett volna a szeptemberi dátum a választások kiírására. Emlékeztetett, hogy decemberi beszédében a mihamarabbi előrehozott választások mellett érvelt. Szerinte a szeptemberi időpontra csak azért volt szükség, hogy meglegyen a kellő politikai akarat az alkotmánymódosításhoz, ami nélkül nem lehetett volna előrehozott választásokat kiírni.

 

Hozzátette ugyanakkor, hogy ő maga továbbra is a júniusi dátumot preferálná.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.