Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

Durva belpolitikai átrendeződést mutat az NMS Market Research felmérése, ami a SME balliberális napilapnak késztült március végén és április elején. A felmérés többek között azért is keltett nagy feltűnést, mert a HLAS gyengülésére és a Smer felemelkedésére mutatott rá, miközben parlamenten kívül mérte a liberális-atlantista Demokratit.

 

Az NMS eddig nem tartozott a felkapott politikai közvélemény-kutató ügynökségek közé, bár néhány éve már jelen van a piacon, de elsősorban Csehországban, kisebb részt Magyarországon aktív.

 

Ez a felmérés teljes egészében azután készült, hogy a kormány a MiG-ek átadása mellett döntött. Azóta többször szerepelt a sajtóban Rastislav Káčer szlovák megbízott külügyminiszter, akinek arrogáns viselkedése nem feltétlenül növeli a Demokrati esélyeit, és elkezdődött a kötélhúzás Zuzana Čaputová államfő és Eduard Heger megbízott kormányfő között is. Így történhetett, hogy miközben a Focustól még 5 százalékot kapott Heger pártja, az NMS már csak 3 százalékot jósol neki, miközben az OĽANO-t parlamentbe mérte – ha csak hajszál híján is.

 

 hirdetes_810x300  

Ha így megy tovább, Hegernek valóban fontolóra kell majd vennie a lehetőséget, hogy összefogjon a KDH-val – a sajtó részéről komoly a nyomás ennek a lépésnek a megtétele felé.

 

Az NMS befutóként a Smert mérte, 22,4 százalékkal, a HLAS csak a második helyet szerezte meg 14,2 százalékkal. Harmadik helyen a PS szerepel. Ha az erőviszonyokat nem is, a sorrendet már a FOCUS ügynökség márciusban közölt felmérése is alátámasztotta.

 

Nem nehéz belátni, hogy a liberális mainstream és a lakosság álláspontja közötti szakadék szélesedéséből elsősorban a SMER fog előnyt kovácsolni. Ez a trend már megindult. A Smer egyértelműen a háború folytatása ellen foglal állást (ellenzéki politikusként ezt megteheti), miközben a HLAS besorolt az Ukrajnát fegyverekkel támogatók közé. Amint Peter Pellegrini megengedően nyilatkozott a vadászgépek és a fegyverek átadásáról, a HLAS korábbi egyensúlyozó, konkrétumokat kerülő politikája összeomlott, és ezt látni most a felmérések eredményén.

 

Az OĽANO és az SaS a parlamenti küszöbön táncol, és várhatóan az idő előrehaladtával előfordulhat, hogy a két túlságosan konfliktusokkal terhelt párt ki is üti egymást a versenyből.

 

A Szövetség-Aliancia jelenleg 3 százalékon áll az NMS szerint. A Magyar Fórum pedig 1,3 százalékot kapott szemben a liberálisokat rendszerint helyzetbe hozó AKO-felmérésével, amely még 2,2 százalékolt jósolt neki. Simon Zsolt pártja a jelek szerint az atlantista ODS-szel fog össze a választások idejére, így nem biztos, hogy látni fogjuk a mesterségesen felpumpált pártpreferenciájának gyors leépülését. A Magyar Fórum akkor került ki ugyanis a mérhetetlen kategóriából, amikor először merültek fel a tárgyalások a Szövetséggel. Most, hogy azok kudarcba fulladtak, valószínűleg okafogyottá válik fenntartani a 2 százalékos, erősen kétséges politikai súlyt.

 

 

A komoly átrendeződés a felmérés mandátumelosztásában is látszik. Megvalósulhat a liberálisok rémálom-forgatókönyve, miszerint a progresszív PS ezúttal hiába jut kétszámjegyű eredménnyel a parlamentbe, egyáltalán nem lesz rá szükség a kormányalakításnál. Az egyes verzióknál a következő az állás az NMS szerint (a kormányzáshoz minimum 76 mandátum kell):

 

  • HLAS-PS-SaS: 59 mandátum,
  • HLAS-PS-SaS-KDH: 71 mandátum,
  • HLAS-PS-SaS-KDH-OĽANO: 81 mandátum, de ez egy irreális verzió, minden párt kizárja az együttműködést az OĽANO-val,
  • Smer-HLAS-Republika: 85 mandátum, a sajtóban ezt nevezik a liberálisok a legrosszabb forgatókönyvnek, de az NMS számai szerint még „fasiszták” sem kellenek a Smer visszatéréséhez,
  • Smer-HLAS-Sme rodina: 77 mandátum.

 

A fenti körülmények üzenete egyértelmű: a Smer nélkül jelenleg nincs kilátás kormánytöbbségre.

 

A liberálisok három éven át minden politikai lőszerüket ellőtték Matovič és az OĽANO ellen. Most, hogy az OĽANO-t a parlamenti küszöb közelébe nyomták, a Smerre próbálnak összpontosítani, csakhogy a külpolitikai irány fenntartásáért népszerűtlen döntéseket hoztak, amelyek a Smer erősödéséhez vezettek.

 

 

Ha az NMS mostani számai igazolódnának be, akkor a Smer visszatérése borítékolható. Más kérdés, hogy közel sem lenne olyan erős, mint volt korábban, de van egy kiváló alkupozíciója. A liberálisok számára a külpolitikai irány fenntartása elsődleges prioritás (csapból is ez folyik), így ha a Smer hajlandó csereügyletre (márpedig az ilyen pálfordulásokról híres), és nem bolygatja a külpolitikai kérdéseket, akkor a mainstream elfogadhatja a kellemetlen szövetséget.

 

A PS-nek így ellenzékből kellene újabb négy évet várnia, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint hatalmas lenne a nyomás a Smeren. Ahogy az OĽANO a választási győzelemből zuhant a legnagyobbat, a sajtó és a liberálisok ugyanezt megpróbálhatják eljátszani a Smerrel is. Ergo, egy smeres kormány felett folyamatosan ott fog lógni a levegőben az előrehozott választások lehetősége, amint az a liberálisok pártoknak előnyös lesz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.