Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Amennyiben március-április fordulóján tartották volna a parlamenti választásokat, akkor a jelenlegi miniszterelnök, Eduard Heger pártja, a Demokrati a szavazatok 3,3 százalékával a parlamenten kívül rekedt volna.

 

Ez abból a felmérésből következik, amelyet a Median.sk ügynökség március 6. és április 2. között 1057, 18 év feletti válaszadóból álló reprezentatív mintán, telefonon vagy e-mailben végzett.

 

A felmérés szerint a Smer-SD a szavazatok 16,2 százalékával nyerné a választást, megelőzve a Hlas-SD pártot, amely a szavazatok 15,8 százalékát kapná. Őket követi a Progresívne Slovensko (9,7%), a Sme rodina (9,5%), a SaS/SASKA (7,9%), az OĽaNO (7,5%) és a KDH (7,4%). A Republika szintén bejutna a parlamentbe a szavazatok 5,8 százalékával.

 hirdetes_810x300  

 

A felmérés szerint a parlament kapuja előtt maradnának Kotlebáék – ĽS NS (3,9%) és az Aliancia-Szövetség (3,4%), mögöttük pedig a már említett Demokrati (3,3%).

 

A Za ľudí (3%), az SNS (1,9%) és a Dobrá voľba (1,6) szintén kívül maradna a törvényhozáson.

 

A választási eredmények alapján a Smer és a Hlas 30–30, a Progresívne Slovensko és a Sme rodina 18, az SaS 15, az OĽaNO és a KDH egyenként 14, a Republika pedig 11 mandátumot szerezne.

 

A felmérés szerint a válaszadók 46 százaléka biztosan részt venne a választásokon, további 15 százalék inkább igen. A válaszadók 32 százaléka nem járulna urnákhoz, további hét százalék pedig inkább nem.

 

SITA

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!