Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Szlovákia 2022-ben teljesítette a maastrichti kritériumokat – jelentette be a kamerák előtt Eduard Heger (Demokrati) megbízott kormányfő, aki emellett a pénzügyminiszteri és egészségügyi miniszteri posztot is betölti. A bejelentés a múlt évi deficitre és államadósságra vonatkozó jelentésre vonatkozott – ez utóbbit a Statisztikai Hivatal hozta nyilvánosságra.

 

Heger azt állította, hogy Szlovákia 2022-ben is teljesítette a maastrichti kritériumokat, mivel a tavalyi költségvetési hiány 2,04 százalék volt (szemben a 3 százalékos maximális megengedettel), illetve az államadósság 57,8 százaléka volt az éves GDP-nek (a maastrichti feltétel 60 százalékos maximumot ír elő).

 

„Világosan látszik, hogy nem igaz, hogy kifosztjuk az államkasszát. És az sem igaz, hogy bőkézzel adósítjuk el az ország lakosait”

 

mondta Heger.

 hirdetes_810x300  

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a legtöbb bírálatot a kormány nem a tavalyi, hanem az idei költségvetés miatt kapta, amely a tavalyi deficit többszörösével számol (6,44 százalékkal). Éves átlagban ugyan tényleg 60 százalék alatt maradt az államadósság, de az év végén már 63,38 százalékra nőtt. Heger a sajtótájékoztatón azzal is „kérkedett”, hogy az IMF a fejlett országokhoz sorolta Szlovákiát. Azt viszont már nem tette hozzá, hogy az IMF és számos gazdasági think tank a legsérülékenyebb, leszakadó gazdaságok közé sorolta Szlovákiát.

 

Az egész bejelentés hátterében az előrehozott választásokat kell látni. Hetek óta attól hangos a sajtó, hogy az Eurostat adatai szerint Szlovákia nem hogy közelítene az uniós átlaghoz gazdasági fejlettségben, hanem éppen hogy távolodni kezdett, miközben néhány kulcsmutató tekintetében Magyarország és Románia is lehagyta. Ezt ellensúlyozandó rukkolt elő Heger az IMF megállapításával, és egy térképpel, miszerint a V4 országai közül csak Szlovákia tartozik a „fejlett” régiókhoz.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!