Nyitókép forrása: Nadácia Polis

 

Magyarország miatti félelmeinek adott ismét hangot Rastislav Káčer megbízott szlovák külügyminiszter, és bírálta Novák Katalin magyar köztársasági elnököt, amiért a Szlovákiában élő magyarokról, mint magyar nemzetrészről beszél. A Polis Alapítvány rendezésében megvalósult beszélgetésen Káčer kritizálta a közösségi médiát és az ott kommentelő embereket,  nehezményezve, hogy ha húsz évvel korábban külügyminiszterként betért volna egy kocsmába, meg sem merték volna őt szólítani, nemhogy kritizálni.

 

Káčer a közönség kérdéseire válaszolva arról beszélt, hogy nem „szereti” a nemzetállam és a nemzeti érdek kifejezést, arra utalva, hogy az országban nem csak szlovákok élnek. Kijelentette, hogy a szlovák alkotmány preambuluma is „nagyon rossz”, mert úgy kezdődik, hogy „Mi, a szlovák nemzet”, miközben az ország maga többnyelvű és többnemzeti. Szerinte Szlovákiát a multikulturalizmus tenné erősebbé.

 

A külügyminiszter elképzelése szerint az állam érdeke, hogy ezt a sokszínűséget megtartsa, és integrálja a „másságot”. (A sorok között felmerül a kérdés, hogy mit is jelent az integráció és milyen kapcsolatban áll az asszimilációval – a szerk.). Aztán jött a magyar kártya, a végén különösen nagy csattanóval:

 

 hirdetes_810x300  

„De elmondom, hogy miben különbözünk a magyaroktól. A legutóbbi tárgyaláson, amikor jött a magyar államfő és ott ült a mi államfőnk mellett az asztálnál, azt mondta: tudja elnök asszony, mi érzékenyek vagyunk a szlovákiai történésekre, mert nekünk van itt 400 ezer magyarunk. Mintha kést szúrt volna belém. (…) Mikor vége volt a találkozónak, mondtam az államfőnknek, hogy erre egyféle választ lehetett volna adni: rögtön leállítani, és azt mondani, hogy nem, nem önöknek van itt 400 ezer magyarja, hanem nekünk van itt 400 ezer magyarunk, (…) akik ennek az országnak az integrált részei. Vannak iskoláik, kulturális intézményeik, annyi, amennyi egy magyarul beszélő szlovák állampolgárnak jár, vagy amennyit ki tudnak harcolni, vagy amennyit a társadalom érettségétől függően nyújtani képes” (…)

 

fogalmazott. Sajnos a közönség közül senki sem kérdezte meg, hogy akkor Szlovákia miért támogatja pénzzel és más módon a külföldön élő szlovákokat, akik e logika alapján kizárólag az adott másik országhoz tartoznak.

 

Micskó András: Érzi már a kést, Káčer miniszter úr?

 

Káčer ugyanakkor az orosz-ukrán háború kapcsán is magyarozott egy sort. A beszélgetés egyik témája az volt, hogy kockázatot jelent-e az orosz-ukrán háború miatt az ukrán nacionalizmus, például úgy, hogy radikalizálódik.

 

Káčer szerint ez a veszély nem fenyeget, mert az „ukrán nacionalizmus nem proaktív”, nem fenyeget senkit a környező országok közül.

 

Aztán rögtön el is terelte a témát az „orosz nacionalista-imperializmusra”, amely szerinte Közép-Európában is legalább két országot inspirál:

 

„A legfőbb veszély, amit már láthatunk is az, hogy az orosz imperialista-nacionalizmus növekvő ambíciót indukál két másik országban, nézzük csak meg Szerbiát vagy Magyarországot. (…) Ez rendkívüli mértékben nyugtalanít engem”

 

mondta.

 

Ezúttal sem úszta meg a közönség a Káčerre jellemző alpáriságot. Egy ponton a Facebookon kommentelő embereket kritizálta. A szlovák külügyminiszter szerint a közösségi hálók olyanoknak  „adnak szárnyakat”, akik egyébként meg sem mernének nyilvánulni.

 

„Velem esett meg egy internetes vita során, amikor egy kamionsofőr Csacáról azt írta, „Mit tudsz te erről, hazudsz,” meg hasonlókat. Húsz évvel ezelőtt, ha 30 éves diplomáciai tapasztalattal és háromszoros nagykövetként meg külügyminiszterként bementem volna a csacai kocsmába, azok az emberek hozzám sem mertek volna szólni, mert összecsinálták volna magukat. Ma a közösségi oldalak azt az érzetet keltik bennük, hogy ‘ugyan, mit akarsz te, nekem véleményem van!’ ”

 

fogalmazott.

 

A teljes, bő két és félórás beszélgetés ide kattintva érhető el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.