Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A Magyar Fórum hivatalosan is nevet változtatott, az új pártnév bekerült a belügyminisztérium nyilvántartásába. A pártot ezentúl „Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana”-nak hívják („Magyar Fórum, Szlovák Polgári Demokraták, Régiókért, Roma Koalíció, Demokrata Párt”).

 

A párt két vezetője, Simon Zsolt (Magyar Fórum) és Pavel Macko (ODS) tábornok jelezték, készek az együttműködésről tárgyalni más pártokkal, amelyek hasonló célokkal és azonos alapértékkel rendelkeznek, mint ők.

 

Simon Zsolt jóval beszédesebb nyilatkozatot tett. Egyértelműen kijelentette, hogy ha a parlamenten kívüli Szövetségből távoznának egyes személyek, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy tárgyalásokat kezd velük. Feltételt is szabott, azonos értékeket kell vallaniuk Simon pártjával.

 

 hirdetes_810x300  

A Magyar Fórum liberális párt, az ODS pedig atlantista formáció, amelynek élén Pavel Macko NATO-tábornok áll. Az értékeiket tehát nem nehéz meghatározni: erőteljes euroatlanti irányultság, és minden, amit ebbe a kifejezésbe a nyugati mainstream beleerőszakolt. Simon egyébként korábban nyilatkozott, hogy a Szövetség konzervatív szárnyát „radikálisnak” tartja, mert kritizálja az Európai Uniót.

 

Mindenesetre, Simon kvázi meghívót küldött a Gyimesi Györgyről folyó vita miatt a Szövetségből távozni készülő most-hidasoknak.

 

Az már régóta világos, hogy a Most-Híd vezető politikusainak nagy része értékrendben Simonékkal tud leginkább azonosulni. A nemzetáruló Rigó Konrád, a Most-Híd platform elnöke például Ukrajna katonai támogatásának nagy híve, Rasitslav Káčer éppen távozó külügyminiszterrel is készített anno közös fotót egy „politikai továbbképzés” alkalmával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.