Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Enyhén szólva is gyanús felmérést közölt a JOJ televízió. Az AKO ügynökség mindenféle átmenet nélkül alig 1,1 százalékra mérte a Szövetséget, az ODS-szel összeolvadó Magyar Fórumnak pedig 3,1 százalékot adott.

 

Az AKO friss felmérésére május 4. és 10. között került sor, tehát azután, hogy a Szövetség-Aliancia és a Magyar Fórum tárgyalásai kudarcba fulladtak, és utóbbi bejelentette, hogz az atlantista ODS-szel és más mikropártokkal fog össze.

 

Erős fenntartásokkal érdemes kezelni az AKO számait. Egyrészt a liberális pártokat gyakorta méri túl, az SaS-t például továbbra is a negyedik legnagyobb támogatottságú pártnak mutatja, szemben például a Focus ügynökséggel, amely szerint Richard Sulíkék a parlamenti küszöbig zuhantak.

 

 hirdetes_810x300  

Más szempontból is merülnek fel kérdőjelek. A Magyar Fórumot tavaly nyáron (a Szövetséggel való együttműködés első belengetése idejére időzítve) emelte fel az AKO a mérhetetlen kategóriából 2 százalékra. Ám az ODS és a többi mikropárt, amelyekkel Simon Zsolt most együttműködést kötött, továbbra is minimális preferenciákkal rendelkeztek.

 

Most az AKO (a Szövetség elleni liberális mediális nyomással egyidőben) mégis azt mutatja, hogy az MF 3,1 százalékon áll, míg a Szövetség, amely köztudottan a legstabilabb szavazóbázissal rendelkező pártok közé tartozik, 1 százalékra esett vissza. Ha lenne szándék arra, hogy így erősítsenek rá a Gyimesi György Szövetség-listán történő indítását ellenzők narratívájára, pontosan így kellene csinálni.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, az AKO számai szerint jelenleg nincs kilátás reális hárompárti koalícióra. Egyedül a Smer-HLAS-PS hármas formációnak lenne többsége, de ez a Smer és a PS közti ellentétek miatt szinte esélytelen.

 

A következő lehetőségek olvasható ki az AKO felméréséből:

 

  • HLAS-PS-SaS-KDH koalíció, 82 mandátum
  • Smer-HLAS-Republika-Sme rodina koalíció, 84 mandátum

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!