Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR

 

A Markíza televízió Testre szabva című műsorában bemutatott friss FOCUS-felmérés szerint a lakosság 34 százaléka bízik a Zuzana Čaputová államfő által kinevezett szakértői kormányban, amelyet Ódor Lajos miniszterelnök vezet. A megkérdezettek 48 százaléka nem bízik az Ódor-kabinetben.

 

Nem meglepő módon az Ódor-kabinet bizalmi indexe a progresszív PS választóinak körében a legmagasabb (75 százalék), ami nem csoda, tekintettel arra, hogy a kormányt Zuzana Čaputová államfő válogatta össze, akinek anyapártja épp a PS volt. A második legmagasabb bizalmi indexet a Demokrati választói körében mérték (71 százalék).

 

Viszonylag jó a megítélése a szakértői kormánynak a KDH (55 százalék) és az SaS (62 százalék) szavazóinál.

 

 hirdetes_810x300  

A Szövetségnél ugyan többen vannak azok, akik bízni szándékoznak Ódor Lajos kormányában (49 százalék), de így is 45 százalék bizalmatlanságának adott hangot.

 

A Čaputovához kötődő szakértői kabinettel szemben a leginkább bizalmatlanok a Republika, a Smer, az SNS, a HLAS és az OĽANO szavazói.

 

 

A korábbi kormányokkal összehasonlítva az Ódor-kabinet messze nem áll olyan jól, mint ahogy azt a sajtóban igyekeznek beállítani. A Heger-kormány például 23 százalékos bizalmi indexen állt 2021 júniusában. A Matovič-kormány 2020-ban még 44 százalékot kapott. Peter Pellegrini (akkor Smer, ma HLAS) kormányát 2018-ban viszont közel az Ódor-kabinet megbízhatósági szintjén mérték, de jóval nagyobb volt a bizalmatlanok aránya országos szinten.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.