Nyitókép: Körkép.sk

 

Az emberi egészségre káros mennyiséget meghaladó az Ukrajnából származó és Szlovákiában forgalomba került gabonafélék vegyszertartalma! A Szövetség ezért azt javasolja, hogy tegyék kötelezővé a mezőgazdasági termékek bevizsgálását azok forgalomba kerülése előtt. Mindezt annak érdekében, hogy kiszűrjék a génmódosított, káros vegyi anyagokat tartalmazó gabonát és más mezőgazdasági terményeket.

 

Ezzel kapcsolatban tartott ma sajtótájékoztatót a Szövetség-Aliancia székházában Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke, valamint Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke, illetve Palík László biogazda.

 

 hirdetes_810x300  

A Szövetség-Aliancia másik javaslata azzal kapcsolatos, hogy a parlagon hagyott területeken a gyomnövények, valamint az allergiás betegségek száma is nőtt az elmúlt időszakban. Az uniós jogszabályok csak július 1-jétől teszik lehetővé az ugaron hagyott területek használatát. A Szövetség ezért azt szeretné, ha korábban, már június 1-jétől lehetne kaszálni az ugaron hagyott területeken, ahogy ezt az önkormányzatok és a gazdák is szorgalmazzák.

 

Forró Krisztián pártelnök szerint a Szövetség az Ukrajnából származó gabonafélék betiltásának meghosszabbítását is szeretné elérni, mégpedig a behozatali tilalom meghosszabbításával június vége helyett 2023 végéig.

 

Ellenkező esetben a deformált piaci környezet tönkreteheti a gazdákat, akik így felhagyhatnak a gabonafélék termesztésével, amivel Szlovákia járna rosszul.

 

„Nem veszélyeztethetjük Szlovákia önellátottságát, saját gazdáinkat kell segíteni!”

 

– jelentette ki Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.