Nyitókép forrása: SITA/Martin Medňanský

 

Peter Pellegrini (HLAS) nem zárja ki a választások utáni együttműködést a SMER-rel, de jelezte, hogy egy SMER–Republika koalícióhoz nem csatlakozna. A HLAS elnöke erről a TA3 V politike című műsorában beszélt. Vitapartnere, a progresszív Michal Šiemačka azt állítja, hogy mindent meg akarnak tenni azért, hogy Robert Fico ne győzhessen a választáson, és ne alakíthasson kormányt a szélsőségesekkel.

 

Amit Peter Pellegirni mondott, lényegében csak annyit tesz, hogy a Smerrel közös kormányzást nem zárja, a Republikával viszont igen. Vagyis Robert Fico elszigeteltsége messze nem olyan egyértelmű, mint azt a sajtóban mutatják. Igaz az is, hogy még csak a kampány elején tartunk.

 

Az is igaz, hogy ez a kijelentés Pellegrinitől a PS elnökének is szólhatott. A PS a mainstream sajtó teljes támogatását élvezi, ráadásul az EP-alelnöke, Šimečka korábban azzal fenyegetőzött, hogy az EU elzárja a pénzcsapokat, ha Robert Fico kerül hatalomra. Pellegrini így egyúttal figyelmeztette, hogy ne akarja sarokba szorítani a HLAS-t.

 

 hirdetes_810x300  

Pellegrini azt is kijelentette szintén Šimečkának címezve, hogy ne a politikusok akarják eldönteni, milyen választási eredmény a helyes, hogyan kellene az embereknek szavaznia, hanem el kell fogadni, hogy a döntés a választóké.

 

Pellegrini felrótta a PS elnökének azt is, hogy nincs tapasztalata, a párt fennállásának hat éve alatt négy pártelnöke is volt. A HLAS nevében Pellegrini „tapasztalatot, normális politikai kommunikációt és a társadalmi feszültség enyhítését” ígéri.

 

Šimečka egy újabb smeres kormányzást „magyar útnak”, „Orbán Viktor útjának” nevezte.

 

A műsorban bemutattak egy felmérést is, amely arra kereste a választ, hogy a választók kit látnának legszívesebben a kormányfői székben a választások után. A felmérést az AKO ügynökség végezte, így a szokásosnál nagyobb fenntartásokkal kell fogadni az számokat.

 

Az eredmény szerint a megkérdezettek 20,5 százaléka Peter Pellegrinit (HLAS) tartja a legalkalmasabbnak. Robert Fico (SMER) a második 14,4 százalékkal.

 

Michal Šimečka (PS) csak a harmadik 8 százalékkal, ami azért érdekes, mert az AKO számai szerint a PS maga 14 százalékon áll, vagyis a PS választóinak több mint harmada nincs meggyőződve arról, hogy Šimečka alkalmas az ország vezetésére. Negyedik helyen végzett Eduard Heger kicsit több, mint 6 százalékkal. Ódor Lajos mindössze valamivel több, mint 1 százalékot kapott.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!