Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A Szlovákia Városok és Falvak Társulása (ZMOS) felszólította a szakértői kormányt és Ódor Lajos kormányfőt, hogy a költségvetésben a településeknek az első félévre elkülönített 54 millió „garantált” szolidáris támogatásnak legalább egy részét folyósítsa. Jozef Božik, a ZMOS elnöke kiemelte, hogy újabb 54 millió euróra jogosultak a települések a második félévben is.

 

„A helyzet megint egyre rosszabb. Mi áprilisban kiharcoltuk, hogy legalább részben kompenzálják az előző kormány által okozott 750 millió eurós bevételkiesést. Egyszerre átfizették a településeknek  a természetes személyek után járó jövedelemadó 328 millió eurós tételét. De továbbra is 400 millió euró hiányzik ahhoz, hogy azt mondhassuk, az állam nem rövidített meg minket, hanem segít megoldani a jelenlegi súlyos megélhetési- és energiaválságot”

 

mondta Božik. Figyelmeztetett, hogy a részleges kompenzáció összege a korábban ígértnek csak a 45 százaléka. Most azt a támogatást követeli a ZMOS, amit még Eduard Heger korábbi kormányfő ígért meg. A jelenlegi kormányfő, Ódor Lajos azzal magyarázta a késlekedést, hogy amíg zajlik a parlamenti ülésszak , nem tudja, milyen hatással lesznek a döntések a költségvetésre.

 

A ZMOS most azt fontolgatja, hogy ha nem születik megoldás, akkor a politikusokhoz fordulnak annak érdekében, hogy megnyissák a költségvetést, és folyósítsák az ígért összegeket: 54 millió eurót abból a 200 millióból, amire a kormány kötelezettséget vállalt az energiaárak kompenzációja céljából.

 hirdetes_810x300  

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!