Nyitókép: SITA/ Diana Černáková

 

A Szlovák Köztársaságnak erős érdeke fűződik ahhoz, hogy normális, békés kapcsolata legyen Magyarországgal, amely a jövőre irányul, és nem tér vissza a múltba – jelentette ki hétfőn, Budapesten Miroslav Wlachovský szlovák külügyminisztere Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után.

 

Wlachovský szerint a Szlovákia és Magyarország közötti kapcsolatok sok területet érintenek, és időtállóak. A miniszter megköszönte, hogy Magyarország július 1-jétől csatlakozott a többi V4-es országához a szlovák légtér védelmében.

 

A megbeszélésen kiemelte, hogy a szlovák fél teljes jogú tagként szeretné látni Svédországot a jövő heti vilniusi NATO-csúcson, ezért üdvözölné, ha a magyar parlamentnek mielőbb sikerülne ratifikálnia e skandináv ország csatlakozási kérelmét. Szerinte a magyar fél kijelentette, hogy kész „felgyorsítani a dolgokat, ha megfelelőek lesznek a feltételek”.

 hirdetes_810x300  

 

„Hiba lenne őszre halasztani. Szilárd meggyőződésem, hogy Svédország tárgyalásai Törökországgal és Magyarországgal a ratifikáció valamilyen felgyorsult formájához fognak vezetni. Nagyon erős felhívások vannak erre részünkről, mert Svédország a szövetség valódi megerősödését jelenti”

 

– hangsúlyozta a szlovák diplomácia vezetője.

 

Wlachovský rámutatott, hogy a közös témákon kívül vannak olyan kérdések is, amelyekben Magyarországnak és Szlovákiának eltér a véleménye.

 

„Fontosnak tartom a partnerekkel való kommunikációt, és annak megoldását, amire a magyar partner hajlandóságot mutatott” – húzta alá a szlovák miniszter. Hozzátette, Szijjártó Péterrel tárgyalt például a jelenleg is zajló ukrajnai agresszióról, ahol Pozsony és Budapest véleménye eltér az ukrajnai segélyek formáját illetően.

 

Szijjártó Péter a közös sajtótájékoztatón megismételte Magyarország álláspontját a migráció kérdésében, amelyben Budapest elutasítja az Európai Unió kötelező kvótáit a migránsok újraelosztásában. A magyar diplomácia vezetője szerint a migráció kérdésében a szolidaritásnak meg kell jelennie az unió külső határának őrzésének költségeiben is. Ezzel összefüggésben köszönetét fejezte ki a Szlovák Köztársaságnak a Magyarország déli határainak védelmében nyújtott segítségért, és hozzátette, hogy a belügyminisztériumok közös megállapodást készítenek elő az EU külső határainak magyarországi szakaszán történő közös rendőri járőrözésről.

 

A miniszterek megvitatták a kétoldalú, regionális és európai együttműködés aktuális kérdéseit, a kapcsolatok erősítését a kereskedelem, a védelem, valamint a közlekedési és energetikai infrastruktúra kiépítése terén. Szóba kerültek az Oroszország Ukrajna elleni agressziójával és a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozójával kapcsolatos biztonsági témák is.

 

Wlachovský magyarországi munkalátogatása keretében találkozott a Magyarországon élő szlovák kisebbség képviselőivel, valamint Németh Zsolttal, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökével is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.