Nyitókép forrása: KPA

 

A Polis ügynökség legutóbbi közvélemény-kutatása 5,1 százalékkal parlamentbe mérte a Szövetséget, ami 9 parlamenti mandátumot jelentene a magyar pártnak. Az eredmény mögött Gyimesi kampányának hozadékát sejthetjük.

 

A Polistól májusban 3 százalékot kapott a Szövetség, a változás tehát szemmel látható. Igaz azonban az is, hogy a többi felmérés szerint a párt továbbra is 4-5 százalék között mozog.

 

A Polis felmérése szerint, ha most tartották volna a választásokat, azt nagy előnnyel a Smer nyerte volna meg 21 százalék feletti eredménnyel. Jócskán lemaradva a második helyen végzett a HLAS, nagyon közel hozzá pedig a PS a harmadik.

 

 hirdetes_810x300  

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott a Polis a liberálisok számára súlyos térvesztést jósol. Az egyelőre legvalószínűbbnek tartott HLAS-PS-SaS-KDH formáció kilométerekre került a kormányzótöbbségtől (64 mandátum). A 64 mandátum annyira kevés, hogy még egy ötödik párttal kiegészülve sem lenne meg a többség.

 

Az is látszik, hogy a Smernek sincs esélye hárompárti koalícióra (hacsak a PS be nem adja a derekát, de ezt nehéz elképzelni is). Négyes koalícióban kormányozhat a Polis szerint a következő partnerekkel (figyelembe véve, hogy az OĽANO nem lépne koalícióra a Smerrel):

 

  • SMER-HLAS-Sme rodina-Szövetség,
  • SMER-HLAS-Sme rodina-KDH
  • SMER-HLAS-SaS-KDH
  • SMER-HLAS-Republika-Sme rodina
  • SMER-HLAS-Sme rodina-SNS

 

Viszont a Polis felmérése azt mutatja, hogy a HLAS nélkül a Smer nem tudna többséget alkotni.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.