Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Nincs megállapodás a kormány és az önkormányzatok között arról a 108 millió eurós kompenzációs támogatásról, amit még a Heger-kabinet fogadott el, de az Ódor-kabinet forráshiányra hivatkozva vonakodik átfizetni a településeknek. Ódor Lajos kormányfő és az önkormányzatok képviselőinek szerdai találkozója így nem hozott eredményt. Ódor időt kért.

 

„Arra kértük az önkormányzatokat, hogy augusztus 15-ig várjanak. Akkor tudjuk meg, milyen mértékben tudjuk segíteni a településeket”

 

mondta Ódor, arra utalva, hogy akkorra dolgozza ki a Pénzügyminisztérium a féléves pénzügyi beszámolót. A lehetséges megoldások között szerepel az is, hogy a kormány elengedi az úgynevezett „covid-hiteleket” a településeknek. Kérdés, hogy ez a mai helyzetben mennyire jelent megoldást.

 

A települések az energiaválság miatt a válság előtt tapasztalt energiaárak többszörösét kénytelenek fizetni. Az előző kormány az ő terhükre valósított meg több szociális intézkedést, és bár cserébe az energiaárak terhének csökkentését ígérte, erre azóta sem került sor. Sőt, az anno településeknek ígéretet tevő Eduard Heger volt kormányfő most az Ódor-kabinet mellett foglalt állást.

 hirdetes_810x300  

 

A SMER által témában kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésre július 21-én kerül sor délelőtt 9 órakor. Az egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy lesz elég olyan képviselő, aki támogatja az ülés megnyitását. Ennek egészen prózai oka van: kampányidőszak van.

 

Ódor Lajos szerint ugyanakkor az ülés csak a politikai játszma része, ugyanis ő nem lát esélyt a költségvetés megnyitására a választások előtt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!