Nyitókép forrása: Pluska.sk

 

Fokozódik a migrációs válság az ország déli, magyarlakta járásaiban, és a helyzetet több atlantista-liberális politikai párt is Magyarország-ellenes felhanggal próbálja megtölteni, hogy hárítsa a felelősséget. Hárítani próbál a kormány is, a régi, jól ismert „európai megoldást akarunk” szöveggel, ami egyet jelent „a nem teszünk semmit”-tel. Ezt a módszert már megtapasztalhattuk az energiaválság kapcsán is. A dolog pikantériája, hogy ahogy eddig, úgy most is Brüsszel a probléma része, ami nem hozhat és nem is akar megoldást hozni.

 

Több száz migráns torlódott fel a Nagykürtösi járásban, ahol pár napja rendkívüli helyzet van érvényben a migráció miatt. A Hospodárske Noviny cikke szerint a város mellett mintegy 700 illegális bevándorló vesztegel, de újabbak és újabbak érkeznek.

 

A nők és a gyerekek aránya alig 2 százalék, tehát többségében férfiakról van szó.

 

A migránsokat a hatóságok egy közeli, üres gyárépületben helyezték el, de a körülmények enyhén szólva sem ideálisak, még a migránsok számára sem. De a város sem örül. A városi hivatal vezetője, Marián Balko a HN-nek azt nyilatkozta, hogy meglepődött azon, hogy végül az idegenrendészet épp Nagykürtösre hozta a migránsokat a jogi eljárás megkezdéséhez. Eredetileg ugyanis Losonc és Rimaszombat volt kiválasztva erre a célra.

 hirdetes_810x300  

 

„Nem tudtunk róla, hogy bármi is készül. Egy magáncéggel kötöttek szerződést a helyről. Az egész rajtunk kívül és a nagykürtösiek akarata ellenére történt. (…) A belügyminisztériumtól a mai napig nem kaptunk semmilyen hivatalos értesítést a létesítmény (értsd: a migránstábor – a szerk.) létrehozásáról. A döntéseikről csak a sajtóból vagy a közösségi oldalakról értesülünk”

 

panaszolta a hivatalvezető.

 

Ódor mossa kezeit

 

Ódor Lajos kormányfő nem tesz semmit. Legalábbis erre utal a kijelentése, miszerint „európai megoldást” akar a problémára. Ezzel rögtön több probléma is van, az első az, hogy az elmúlt években ez a kifejezés „nem teszünk semmit a nyugati partnerekkel való egyeztetés előtt” szinonimája volt. Ugyanezzel hárította a Heger-kabinet az energiaválság és olajembargó okozta problémákat is, és ugyanerre hivatkozva veszik semmibe a közép-európai gazdákat az ukrán gabonadömping kapcsán.

 

Az ellentmondás ott van Ódor kijelentésében, hogy eleve Brüsszel politikája a felelős a kialakult helyzetért. Nemcsak a migráció támogatásáról van szó, hanem arról, hogy a hatályos uniós rendeletek értelmében a magukat szír menekültnek vallók olyan védett státuszt élveznek, amely megakadályozza, hogy az adott ország kiutasítsa őket.

 

Másodszor, még ha lenne is hajlandóság Brüsszel részéről a megoldás (a valódi megoldás) keresésére (de nincs), a kényelmesen lassú bürokratát belátható időn belül nem hoznának érdemi lépést (egyébként is felesleges rá várni).

 

Harmadszor, maga Hamran István országos rendőrfőkapitány ismerte el, hogy már két terroristát is azonosítottak a migránsok között, egyiküket Németország korábban már jogerősen kiutasította. 

 

Hamran szerint nemcsak a szír, de az afgán menekülteket (vagy magukat annak valló migránsokat) sem lehet kiutasítani. Hamran ráadásul Magyarországot tartja felelősnek azért, mert nem hajlandó visszafogadni a migránsokat a readmissziós eljárás keretében. Ennek az lenne a lényege, hogy az az uniós ország, amelynek területére először lép be az illegális bevándorló, köteles azt visszavenni. Hamrannak azért nincs igaza, mert ez az ország nem Magyarország, a migránsok az EU területére először Görögországban lépnek – a görögök nem teljesítik ebbéli kötelezettségüket. 

 

Hamran azt is kijelentette, hogy a migránsok egyike sem akar Szlovákiában maradni, mind Németország felé igyekszik. Szavaiból azonban az is kitűnt, hogy Magyarország déli határainak védelmében látja a megoldást, mert a magyar hatóságoknak sincs elég kapacitásuk hermetikusan lezárni és a bejutó (becsempészett) migránsokat visszaszállítani a határ szerb oldalára. Elmondta, hogy a határvédelem kérdésében megszólította a szlovák hadsereget is, egylőre nem reagáltak a kérésére. 

 

Politikai felhang: Magyarország szándékosan csinálja, és persze Fico

 

A Modrí, Most-Híd atlantista magyarjai Sólymos László vezetésével már utaltak rá, hogy Magyarország szándékosan küldi a migránsokat Szlovákia déli határaira, hogy így befolyásolja a választásokat. Ugyanezt nyíltan az SaS is megfogalmazta. A dolog érdekessége, hogy a Most-Híd alapítója, Bugár Béla, és maga a párt még parlamenti szereplőként a határok védelme, a határkerítés ellen és a migráció támogatása mellett érvelt – most hirtelen problémájuk van a helyzettel.

 

Sokat elárul azonban, hogy azon kívül, hogy „Magyarország”, egyéb kivetnivalójuk nincs az illegális bevándorlással.

 

Az országos rendőrfőkapitány is azzal védekezett, hogy azt a törvényt, ami a külföldiek itt-tartózkodásáról rendelkezik, azt épp Robert Fico kormánya fogadta el évekkel korábban.

 

Robert Fico ugyanakkor ma ellenzéki politikus, ráadásul az utóbbi években a V4 nagy pártolójává lépett elő, miközben épp a V4 lehetne az egyetlen ellensúly, amely féken tarthatná Brüsszel migrációs ámokfutását. Azt is érdemes azonban kiemelni, hogy a Smer mindig kettős játékot űzött, és kormánypozícióban sosem mert nyíltan szembemenni a nyugati mainstream elvárásaival.

 

Körkép.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.