Nyitókép forrása: youtube/markiza

 

Bár a szlovák sajtóban nagyon „liberálpozitív” cikkek jelentek meg a hétfő esti, Markíza televízióban zajló szupervitáról, a valóság azért merőben más volt. Nem Richard Sulík (SaS) és Michal Šimečka volt a legmeggyőzőbb a résztvevők közül, de nem is a meggyőzésről volt szó. A vita legnagyobb tanulsága Sulík rezignáltsága és Šimečka magánya volt. Ha csak a vitákból indulunk ki, az SaS nincs a parlamentben, a PS pedig partnerek nélkül marad, ha be is jut. Persze, mindez messze nem csak a vitaműsorokon múlik.

 

A vitában elhangzó kijelentések fő üzenetei közé tartozott a stabil kormány, a gazdasági fellendülés megteremtése és az állami támogatások „célzottabbá tétele” (ami, valljuk be, egyet jelent azok leredukálásával).

 

A műsorban

 

 hirdetes_810x300  
  • Igor Matovič, az OĽANO elnöke,
  • Michal Šimečka, a PS elnöke,
  • Milan Mejerský, a KDH elnöke,
  • Richard Sulík, az SaS elnöke,
  • Andrej Danko, az SNS elnöke,
  • Milan Uhrík, a Republika elnöke,
  • Boris Kollár, a Sme rodina elnöke, és
  • (hoppá!) Erik Tomáš, a HLAS alelnöke vett részt.

 

A HLAS elnöke ugyanis valószínűleg Matovič részvétele miatt nem vállalta a vitát, és maga helyett Erik Tomášt küldte el. A döntésre még vasárnap került sor, de a Markíza egész hétfőn jogászokkal vizsgálta, hogy a választási és médiatörvény tekintetében engedélyezhetik-e Tomáš részvételét. Végül igent mondtak.

 

Hiányzik a listáról Robert Fico (Smer) is. A Smer a Markíza korábbi szubjektív magatartása miatt maradt távol. A Smer terjedelmes indoklását elnökük távolmaradása miatt egyébként a csatorna nem olvasta be.

 

A műsort szintén megalapozta, hogy Igor Matovič vasárnapi és hétfői sajtótájékoztatójával gyakorlatilag a földbe döngölte az SaS-t, elsősorban Richard Sulíkot, akinek oligarchakapcsolatairól és gazdasági miniszterként elkövetett súlyos hibáiról is beszámolt – alig pár nappal a választások előtt. Szemmel látható volt Sulík vergődése a televízióban.

 

Ha csak ezt a vitát nézzük, előzmények és tapasztalatok nélkül, Matovič jól szerepelt, hozta a formáját. Megjegyezzük, ha kormányfőként lett volna annyi bátorsága szembeszállni a sajtóval, mint most, valószínűleg nem ott tartana a pártja, ahol.

 

Majerský viszonylag magabiztosan megütötte a lécet, az SaS elnöke viszont teljesen fásult volt. Az SNS nem volt túl meggyőző, de valószínűleg nem Danko szereplései, hanem a párt koalíciós potenciálja lesz a mérvadó a választásokon.

 

A PS két kulcskérdésben is népszerűtlen álláspontot képviselt, véleményével sokszor teljesen egyedül maradt, ráadásul egyértelmű volt, hogy míg a többi pártnak megvan a maga elképzelése az adott problémák megoldására, Šimečkának nem volt, még kirakatba sem.

 

Ukrajna felvétele

 

Már a vita elején felmerült egy kérdés arról, hogy ki támogatja Ukrajna felvételét a NATO-ba, ami manapság egyik sarokpontja a geopolitikáról szóló vitáknak. Ukrajna NATO-tagsága mellett foglalt állást Šimečka (PS), Matovič, Boris Kollár, a KDH és Richard Sulík, igaz, csak a feltételek teljesítése esetén és a háború után tartják ezt elképzelhetőnek. (Megjegyezzük, hogy mivel Ukrajna sorsa enyhén szólva is kétséges, az ilyen kijelentések nem vehetők komolyan.)

 

Ukrajna NATO-tagsága ellen foglalt állást Tomáš, Uhrík és Danko, és ha ott lett volna, akkor valószínűleg Robert Fico is.

 

Egészségügy

 

Komoly vita alakult ki az egészségüggyel kapcsolatban. Ez volt az egyik olyan pont, ahol a PS kénytelen volt elismerni, hogy abban a formában és a következő választási ciklusban biztosan nem fogja tudni teljesíteni a programjában ígérteket. Pozsonyban, Turócszentmártonban és Kassán akarnak egy-egy új kórházat felhúzni. Feltűnő volt, hogy nem nagyon gondolkoztak rajta, mennyire tudják orvosokkal és nővérekkel feltölteni az új létesítményeket.

 

Boris Kollár a PS elnökére reagálva kijelentette, hogy egy választási ciklus alatt lehetetlen egy kórházat felhúzni, így a PS ígérete nem reális.

 

Richard Sulík ehhez hozzáfűzte: 7 év alatt nem lehet felépíteni semmit, amit kórháznak lehetne nevezni.

 

Az SNS az egészségügy kapcsán kijelentette, hogy „meg kéne szüntetni az állam és a magáncégek közötti háborút, és tárgyalásokat kellene kezdeni”.

 

A Republika azt hangsúlyozta, hogy olyan kórházhálózatra van szükség, amely biztosítja, hogy minden régióban az emberek azonos időn belül hozzáférnek az egészségügyi ellátáshoz.

 

A KDH elnöke egységesíteni akarja az egészségügyi díjszabás rendszerét, és a kezelések várakoztatási idejére is szabályokat alakítana ki.

 

Transzgender

 

Arra a kérdésre, hogy egy homoszexuális párnak joga van-e örökölni egymás után, elég vegyes válaszok érkeztek. A HLAS alelnöke elképzelhetőnek tartja az örökösödés szabályának rendezését, de nem azon a jogon, hogy homoszexuálisokról van szó. A regisztrált partnerség intézményét elutasította. Danko egyetértett vele. Majerský azt hangoztatta, hogy már ma is lehetősége van az egynemű pároknak az ilyen jogviszonyokat rendezni: elég elmenniük a közjegyzőhöz, és megoldhatják egy egyszerű jegyzőkönyvvel – mondta.

 

A PS nem akarja lenyomni az élelmiszerek árát

 

A PS másik bukása az élelmiszerárak leszorítása kapcsán képviselt véleményéhez kötődik. Šimečka szerint „egyetlen államhatalom sem képes leszorítani az élelmiszerek árát, mert ez egy globális probléma”. Az élelmiszerek árának kezelésére tett ígéreteket populizmusnak nevezte.

 

A HLAS más véleményen van: rendkívüli adót vetne ki a kiskereskedelmi láncokra, és szabályozná az árrést, amellyel dolgoznak.

 

Matovič a gyógyszerekéhez hasonló renferenciarendszer kiépítését javasolta, amely megszabná, hogy az adott kiskereskedelmi lánc nem forgalmazhatja az adott terméket drágábban Szlovákiában, mint az EU-ban lévő három legalacsonyabb ár átlaga.

 

A Sme rodina a hazai regionális termelők hálózatának kiépítését szorgalmazza (az ötlet jó, a szlovákiai viszonyokat ismerve a megvalósítás szinte biztosan elmarad, erre Tomáš is felhívta a figyelmet.

 

Maga a vita egyébként viszonylag nyugodt volt. A műsorvezető részrehajlása mindenesetre itt is érezhető volt. Jóval többször kóstolgatta a szélsőjobboldali pártokat, mint például Šimečkát, ami miatt Michal Kovačič moderátor szóváltásba keveredett Erik Tomášsal is. Tomáš ugyanis azzal támadta a PS elnökét, hogy az élelmiszerárak kapcsán Šimečka ugyanolyan tétlen akar maradni, mint a migráció ügyében. A migráció a PS egyik Achilles-sarka, de Tomáš nem nagyon tudott kibontakozni, mert Kovačič megpróbálta tőle elvenni a szót.

 

Andrej Danko is felkapta vizet, amikor a műsorvezető az Állattenyésztő-ügyben érintett személynek nevezte az SNS elnökét, aki ezt elutasította. Az agrártámogatások szisztematikus elcsalásáról szóló ügyben az SNS volt miniszteri és egyéb jelöltjei érintettek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.