Nyitókép forrása: ta3.com

 

A kedd esti, TA3 hírtelevízión zajló választási műsor talán egyetlen kiemelkedő része az a vita volt, ami Robert Fico (Smer) és Michal Šimečka (PS) között bontakozott ki. A műsorban Ficon és Šimečkán kívül Peter Pellegrini (HLAS), Milan Uhrík (Republika) és Richard Sulík (SaS) vett részt.

 

Általánosságban elmondható, hogy a második – egyes felmérések szerint már befutó – helyen szereplő PS elnöke legtöbb véleményével magára maradt, még az SaS sem támogatta ötleteit.

 

Šimečka kénytelen volt védekezni, mikor tapasztalatlanságát rótták fel neki, és akkor is, mikor nem kínált megoldást a megélhetési válságra, vagy mikor „európai megoldást” szorgalmazott például a migrációra, ami ellenfelei szerint a semmittevés szinonimája (ez utóbbi egyébként valóban így van).

 

 hirdetes_810x300  

Az SaS ugyan itt-ott védelmébe vette liberális „elvtársát”, ám azzal is inkább saját szakértőit reklámozva, hangsúlyozva, hogy nem számít Šimečka tapasztalata, ha a kormányában ott vannak az SaS szakértői.

 

A Smer elnöke egyértelművé tette, hogy a HLAS-szal képzeli el az ideális kormányzást. MIlan Uhrík ellenben egy Smer-SNS-Republika koalíciót tartana legjobbnak.

 

Uhrík egyébként szintén támadta Šimečkát, feltéve neki egy egyszerű kérdést, hogy hány gendert, nemet ismer. A nyugati liberális transzggender propaganda ugyanis már több tucat nemről beszél a férfin és a nőn kívül. Sokat elárul, hogy Šimečka jobbnak látta, ha nem válaszol Uhrík „hülye” kérdésére.

 

Maga a műsor sok újdonságot a korábbi vitákhoz képest nem tartalmazott, talán csak a PS elnökének ideológiai magányossága vált feltűnőbbé, főleg, hogy a meghívott pártelnököket a felmérések szerinti öt legtámogatottabb pártokból hívták meg. A dolog persze némiképp sántított, az SaS már régóta nincs a legjobb ötben, talán csak a Sulíkkal már korábban is együttműködő AKO méri biztos bejutóként az SaS-t.

 

Érdekes volt viszont az a mélyütés, amit Robert Fico vitt be a PS elnökének. Fico arra a kérdésre, hogy a Smer győzelme esetén igényt tart-e a kormányfői székre, azt válaszolta, hogy igen. Rögtön ezután pedig kijelentette, hogy Šimečka azokkal emberekkel vette magát körül, akik közvetlenül felelősek az elmúlt évek káoszos kormányzásáért, majd felsorolt néhány nevet, akik anno az OĽANO kormányában kaptak pozíciókat.

 

„Az egyetlen, amit mondani képes, hogy meg kell változtatni a szlovák alkotmányt, és eltörölni azt a passzust, ami szerint a házasság kizárólag egy férfi és egy nő szövetsége, és azt lecserélné valami másra. Ön a homoszexuálisok házassága mellett kardoskodik”

 

mondta Fico. Majd úgy folytatta:

 

„Engem az utca formált, maga a nem kormányzati szervezetek és sajtó terméke, magát csak előrántották, mint nyulat a kalapból. Maga a pártjában már a harmadik pártelnök három év alatt”

 

fogalmazott a Smer elnöke. Hozzátette, a progresszívek csak az elmúlt évek káoszának folytatását tudják garantálni, Šimečkát pedig „progresszív” Matovičnak nevezte.

 

Šimečka azzal védekezett, hogy a csapatában valódi szakértők vannak, akik azért hagyták ott Matovič kormányát, mert szakértelmükre ott nem volt igény. Ezt követően a szlovák egészségügy állapotáért Ficót tette felelőssé, mert szerinte a jelenlegi helyzet nem három év alatt alakult ki.

 

A PS elnöke kijelentette, Robert Ficot legyőzése „megkerülhetetlen feltétele a jobb jövő megteremtésének”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.