Nyitókép: Körkép.sk

 

A tény, hogy Európa csak most, röviddel a szlovákiai választások előtt ébred fel Robert Fico politikai visszatérésével kapcsolatban, meglehetősen jól jelzi Szlovákia fontosságát – írja Matthew Karnitschnig, a Politico újságírója. Ha az ötmilliós Szlovákia olyan fontos lenne, miért keverik össze annyian, köztük George Bush Jr. vagy Silvio Berlusconi Szlovéniával?

 

– teszi fel magának a kérdést az újságíró. Fico szerinte a „kisember-szindrómát” használja szavazatszerzésre, bár a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint győzelme egyáltalán nem biztos.

 

 hirdetes_810x300  

„A valóság az, hogy Szlovákia mindig is kissé elmaradott volt”

 

– írja az újságíró, aki szerint az ország azzal a „kisember-szindrómával” küzd, amely „mindig bizalmatlansággal viseltetett a külső hatalmakkal szemben, legyen az osztrák, cseh, lengyel, magyar, ill. amerikai.” A lap szerint Fico mindezt ügyesen használja ki, de azzal, hogy Szlovákia nagyban függ az EU-tól, az újságíró szerint ennek végül nem lesz jelentősége.

 

Ráadásul szerinte „nagy a valószínűsége” annak, hogy Fico nem nyeri meg a választást, Európa pedig visszatérhet a szlovák politika iránti közömbösségbe.

 

ČTK

Megosztás:
Címkék: politico Robert Fico

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.