Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Továbbra is hatalmas a bizalmatlanság a választók részéről a politikusok iránt. Még az új rangsort vezető politikusban is csak a megkérdezettek harmada bízik, de olyan is van a mezőnyben, akinek lényegében senki sem hisz – pedig korábban kormányfő volt.

 

A legmegbízhatóbbnak tartott politikus Szlovákiában a SANEP ügynökség felmérése szerint Robert Fico (Smer) kormányfő, akiben 34 százaléknyian bíznak, ellenben 51 százalék épp ellenkezőleg.

 

A második helyezett Peter Pellegrini (HLAS) házelnök, aki a megkérdezettek 32 százaléka számára megbízható, 52 százaléka szerint viszont nem.

 

 hirdetes_810x300  

Az egykori listavezető Zuzana Čaputová államfő már csak a harmadik helyen van 27 százalékkal, ráadásul a lakosság 57 százaléka szerint nem megbízható.

 

A felmérés szerint nincs olyan vezető politikus ma Szlovákiában, akiben legalább a lakosság fele megbízna.

 

A lista negyedik helyén Boris Kollár áll 17 százalékkal (65 százalékos bizalmatlansági index mellett), a volt házelnök pártja, a Sme rodina nem jutott be a parlamentbe.

 

Ötödik a sorban Eduard Heger (Demokrati) exkormányfő, szintén 17 százalékos bizalmi indexszel (61 százalékos bizalmatlansági arány mellett).

 

Milan Majerský, a KDH elnökénél 15:56 az arány a bizalmatlanok javára. Őt az SNS elnöke, Andrej Danko követi (13:65 a bizalmatlanok javára), majd Igor Matovič jön a maga igencsak szerény 12 százalékával (69 százalékos bizalmatlanság mellett).

 

Ez a felmérés igen nagy pofáraesést jelent a választásokon másodikként debütáló Progresívne Slovensko elnökének, akiből csaknem kormányfő lett: Michal Šimečkában a megkérdezettek mindössze 11 százaléka bízik, miközben 64 százalék szerint nem megbízható.

 

Šimečkával holtversenyben kullog a lista alsó ötödében Richard Sulík (SaS) is (11:66-os aránnyal). Milan Uhrík megbízhatósági indexe 9, Mikuláš Dzurindaé 8, Marián Kotlebáé 5, Veronika Remišováé pedig mindössze 4 százalékos.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!