Nyitókép forrása: SITA/ Jakub Julény

 

Az elmúlt pár évben az OĽANO jelentős változásokon ment át. A liberálisokkal kötött koalíció alaposan megtépázta a pártot, amely a 2020-as választások után 53 képviselővel kezdte, majd 38-cal fejezte be. Korrupcióellenes agendája helyett pedig a sajtó közellenséggé tette, nevét a káoszkormányzásokkal téve egyenlővé. Igor Matovič pártja az elmúlt egy évben négyszer változtatott nevet, és ma már OĽANO a priatelia helyett SLOVENSKO-nak hívják. Az egész országról elnevezni egy pártot elég szokatlan, de a jelek szerint egyáltalán nem törvénytelen. Képzavart azonban okozhat. A dolog érdekessége, hogy állítólag a „Maďarsko” és a „Česko” név is játékban volt. A sorok között érezhető, hogy a szlovák nyelvű, politikai témájú internetes keresésekre szabták a párt nevét.

 

Matovičék elég sok kritikát kaptak, a névválasztást teljesen legitim okokból a szakértők és a MySlovensko mikropárt is kifogásolta. A Slovensko azonban azzal védekezik, hogy a név törvényességét a belügyminisztérium vizsgálta meg és nem talált kivetnivalót.

 

Michal Šipoš, a Slovensko frakcióvezetője azzal magyarázta a nevet, hogy azokat az embereket köti össze, akiknek számít az ország, és hogy a párt „tisztességes emberek oldalán áll majd vagyonra és anyanyelvre való tekintet nélkül”. 

 

 hirdetes_810x300  

„Több potenciális nevet is mérlegeltünk, az elnökség végül a többséggel támogatott változtatást preferálta”

 

mondta Erika Jurinová, a párt egyik alapítója és listavezetője a legutóbbi választásokon.

 

Nagyon érdekes dolgot nyilatkozott azonban a Slovensko szóvivője, Matúš Bystriansky a baloldali Pravdának:

 

„Felmerült még a ‘Česko’ (Csehország) és a ‘Maďarsko’ (Magyarország) elnevezés is”

 

mondta.

 

A mainstream média természetesen visszaéléssel vádolja Matovičot, tekintettel arra, hogy az ország nevéről nevezte el pártját, ami számos képzavart kelthet a jövőben a politikai híreket olvasók körében.

 

A belügyminisztérium azzal védekezik a felmerülő kritikákra, hogy semmilyen törvényes alapja nem volt az új pártnév bejegyzésének elutasítására. A törvény ugyanis csak azt tiltja, hogy egy másik már létező párt nevével vagy rövid nevével legyen azonos a bejegyzésre váró pártnév. Ráadásul az ország neve nem tartozik az állami jelképek közé, így nem is élvez védelmet a hasonló kezdeményezésektől. 

 

Ugyanakkor nem logika nélküli Matovičék döntése. A névválasztás következményei között szerepel például az, hogy a sajtóban Igor Matovič, mint „Szlovákia elnöke”, „Szlovákia vezetője” tűnik majd fel. Főleg az első kifejezés kelthet zavart, mert „Szlovákia elnöke” az államfő is. Nem lenne meglepő, ha hamarosan elkezdődnének a találgatások, hogy vajon Matovič indul-e a jövőre esedékes elnökválasztásokon.

 

Az olyan a sajtóban esetleg előforduló szókapcsolatok is érdekes lehetnek mint:

 

  • „Szlovákia, válasszátok Szlovákiát” (a szlovák nyelvben nincs névelő, így nem érződik a különbség az ország és a párt között).
  • „Szlovákia beperelte a szlovák kormányfőt” – tegyük fel, hogy Matovičék feljelentik vagy beperlik Robert Ficót. A sajtóban egy ilyen cím azt a benyomást keltheti, hogy nem egy párt, hanem az egész ország áll szemben Ficóval.
  • „Szlovákia felszólította az államfőt” – mivel Matovičék elég gyakran kritizálják Zuzana Čaputová államfőt, ez a megfogalmazás is elég ütős lehet, megint azt a hatást keltve, hogy az államfővel nem egy párt, hanem egy egész ország van nézeteltérésben.

 

De azt sem hagyhatjuk ki a lehetséges magyarázatok közül, hogy a „baráti” sajtóval egyáltalán nem rendelkező OĽANO, elnézést, Slovensko így nagyobb figyelmet kap az interneten. Bárki, aki rákeres az ország nevére, a politikai témájú találatok között meg fogja találni a Slovensko párt nyilatkozatait. A „Maďarsko” kifejezés ugyanilyen hatásos lett volna, hiszen a választási kampány során folyamatosan emlegették Magyarországot – elsősorban a liberálisok és negatív példaként.

 

Annyi biztos, hogy Igor Matovičnak és csapatának megint sikerült egy különös húzással meglepnie a közélet iránt érdeklődőket. Hogy mire lesz elég egy ilyen névváltoztatás, nehéz megjósolni. Az biztos, hogy a volt OĽANO örülhet, hogy egyáltalán bejutott a parlamentbe az elmúlt 3 és fél év káoszkormányzása után. Most azonba a párt ismét abba a pozícióba került, ahol a legjobban tudott szerepelni: ellenzékbe, Robert Fico kormányával szemben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!