Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnök a katonai felszerelések leltárát kérte Robert Kaliňák (Smer-SD) védelmi minisztertől, tekintettel az ukrajnai szállítások eddigi mennyiségére. A kormányfő továbbra is visszautasítja az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget. Nem tervezi azonban megakadályozni, hogy a szlovákiai fegyvergyártó cégek fegyvert importáljanak. Kaliňák szeretné felülvizsgálni a politikai és kereskedelmi szerződéseket, továbbá abban is megállapodtak, hogy támogatják a szlovák fegyveripart. Mindezt a miniszterelnök hétfői minisztériumi látogatása után nyilatkozták.

 

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Ukrajnát humanitáriusan és polgárilag segítsük. Feltételezem, hogy az aknamentesítés lehet az egyik ilyen dolog”

 

– vázolta Fico. Orvosi segítséget vagy civil épületek javítását is el tudja képzelni. A segélyt konkrét lépésektől szeretné függővé tenni.

 

 hirdetes_810x300  

A kormányfő szerint Szlovákia teljesíti azt, amit a NATO-n belül egy tagországtól elvárnak. Elismerte azonban, hogy olyan új álláspontokat fogalmazhatnak meg, amelyek „nem voltak jellemzőek az előző kormányra”.

 

„Szlovákia a NATO tagja, és ebből nem fogunk hókuszpókuszt csinálni”

 

– jelentette ki Fico.

 

A védelmi miniszter a migrációs válságra adott választ jelölte meg a legrövidebb távú feladatként. „A rendszert a belügyminisztériummal közösen a lehető leghatékonyabbra változtatjuk” – jegyezte meg. Szerinte mindkét tárca képes megbirkózni ezzel a helyzettel.

 

Az elmúlt hónapokban kötött szerződéseket is újra kell értékelni. „Sokat botrányosan és hátrányos feltételekkel kötöttek. Amihez ragaszkodunk, az a szlovák álláspont és a védelmi minisztérium álláspontjának egyensúlyozása ezekben a szerződésekben, hogy egyenrangú partnerek legyünk” – jelentette ki Kaliňák.

 

Kaliňák bírálta, hogy Szlovákia nem áll készen az F-16-os vadászgépek leszállítására. Kiemelte a szlovák védelmi ipar támogatását is. A támogatásnak nem csak új fegyverrendszerek kutatásából és fejlesztéséből kell állnia. „A GDP alapvető növekedését jelentő fegyvergyártásban vagyunk érdekeltek” – jelentette ki.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!