Nyitókép forrása: ta3

 

A kormány messze nem annyira homogén, mint ahogy azt várni lehetett. Az SNS minden jel szerint saját jelöltet állít a jövőre esedékes elnökválasztásokon, pedig a HLAS valószínűleg Peter Pellegrini házelnököt indítja majd, és jelenleg neki van a legtöbb esélye elnyerni az elnöki posztot. Tomáš Taraba a TA3 hírtelevízió vasárnapi vitaműsorában azonban egyértelművé tette, hogy nem fog lemondani az elnökválasztással járó politikai reflektorfényről, főleg, hogy Pellegrinit sok tekintetben liberálisnak tartanak. A vitaműsorban számos más kérdést is érintettek a szemben álló felek, a 13. nyugdíj témáját és a belügyminiszter leváltási kísérletét is. Taraba vitapartnere Martina Holečková (KDH) volt.

 

A miniszter visszahívása

 

A parlament várhatóan keddtől folytatja Matúš Šutaj Eštok (HLAS) belügyminiszter leváltására kezdeményezett ülést. A rendőrségen belüli tisztogatásokért támadott minisztert Taraba védelmébe vette:

 

„Šutaj Eštok nagyon jó belügyminiszter, nincs indok a leváltására. A szlovák ellenzék nem tud alternatívát nyújtani az embernek, ezért újabb parlamenti cirkuszt kreál. Ahelyett, hogy a miniszter Magyarországra látogathatna és Ausztriával tárgyalhatna a migráció kérdésében [a parlamentben kell lennie]. A belügyminiszter nem sértett semmilyen törvényt, ha pedig mégis, arról majd a bíróság dönt”

 

 hirdetes_810x300  

mondt Taraba.

 

Holečková szerint, annak ellenére, hogy másfél napja tart a leváltásról szóló vita, az ellenzék még el sem kezdte a vitát.

 

„Az ellenzék egyelőre még nem is kapott szót. Nem kaptunk lehetőséget, hogy elmondjuk az érveinket”

 

mondta a képviselőnő.

 

Taraba azonban felhívta a figyelmét, hogy a harmadfokú bíróság Šutaj Eštoknak adott igazat a rendőrök leváltása kapcsán hozott döntését illetően. Ezt pedig a bizalmatlansági indítvány benyújtásakor sok képviselő még nem tudta.

 

„Nagyon sajnálom, hogy ezzel terhelik az embereket, pedig önök is tudják, hogy nem rendelkeznek jogi érvekkel.”

 

mondta Taraba.

 

A KDH a PS lába kapcája

 

Taraba éles kritikával illette a KDH-t, akit Progresívne Slovensko lába kapcájának tart. Holečková, aki a KDH frakcióvezető-helyettese azzal védekezett, hogy a KDH azért került ellenzékbe a PS-szel, mert elutasítottak a Smerrel való kormányalakítás lehetőségét.

 

Az SNS és a KDH is saját jelöltet állít az elnökválasztáson

 

Taraba elmondása szerint Pellegrini indulni fog a jövő évi elnökválasztáson, méghozzá a legesélyesebb jelöltként. Ugyanakkor jelezte, hogy az SNS is nyitott a választások irányába, és elképzelhető, hogy Andrej Danko is jelölteti magát. 

 

„Erre minden joga megvan. Danko és Pellegrini biztosan tárgyalni fognak előzetesen a jelöltségről. Szerintem a nemzeti erőtérnek mindenképp saját jelöltet kellene állítania”

 

fogalmazott Taraba.

 

A KDH hasonlóképp áll a dologhoz, bár a többnyire liberális ellenzéken belül egyelőre Korčokot tartják a zászlóshajónak. Ráadásul az eddigi információk szerint a KDH két konzervatív potenciális jelöltben gondolkodik: Miriam Lexmannová EP-képviselő és Viliam Karas volt oktatási miniszter személyében. Ez utóbbi annakidején elgáncsolta az SaS törekvéseit, hogy genderpropagandát csempésszenek az alapiskolák tanrendjébe.

 

Holečková ugyanakkor leszögezte, hogy az ellenzék meg akarja akadályozni, hogy a Smer és a HLAS uralja a három legfőbb közjogi méltóság pozícióját. Ez akkor történne meg, ha Pellegrini nyerné meg az elnökválasztásokat. Ebben a helyzetben a kormányfőt a Smer, az elnököt és házelnököt a HLAS adná.

 

13. nyugdíj

 

Taraba megerősítette, hogy az SNS továbbra is a szülői bónusz megtartását szorgalmazza. A HLAS munkaügyi minisztere, Erik Tomáš nemrég jelentette be, hogy a dolgozó gyerekek járulékából közvetlenül a szüleiknek nyújtott nyugdíjhozzájárulást (szülői bónuszt) korábbi formájában eltörlik, hogy forrásokat szerezzen a teljes értékű 13. nyugdíj bevezetésére.

 

Az SNS úgy véli, hogy a szülői bónusz megtartása növeli a generációk közti méltányosság színvonalát.

 

Ebben a kérdésben egyébként a KDH is egyetért az SNS-szel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!