Nyitókép forrása: Zľava: Minister obrany Robert Kaliňák a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok počas tlačového brífingu po rokovanÍ 14. schôdze vlády SR. Bratislava, 1. február 2024. Foto: SITA/Milan Illík

 

Ha Zuzna Čaputová államfő megvétózza a Btk-módosítás azon részeit, amelyek az erőszakos bűncselekményekre vonatkoznak, akkor Matúš Šutaj Eštok (HLAS) belügyminiszter elképzelhetőnek tartja, hogy a kormánykoalíció nem utasítja el bizonyos módosítás foganatosítását. Šutaj Eštok erről a TA3 vitaműsorában beszélt.

 

„Magam is amellett vagyok, hogy a legdurvább bűncselekmények esetében szigorítsuk a büntetéseket, akár eltöröljük az elévülési időket. Ha az államfő vétója az erőszakos bűncselekményekre vonatkozó passzusokat érinti majd, készek vagyunk igazodni feltételeihez”

 

mondta a belügyminiszter. Kijelentése azt jelenti, hogy a koalíció alkut kínált az államfőnek: a Btk-módosítás zömének elfogadásáért cserébe olyan területen hajlandók engedményeket tenni a progresszív elnöknek, amit aztán sikerrel adhat el a progresszív választóknak. 

 

Šutaj Eštok vitapartnere, Juraj Krúpa (SaS) még megvárja, mit lép az államfő, ám szerint Čaputová az alkotmánybíróságon támadja meg a Btk-módosítást, ahogy azt egyébként az ellenzék is tervezi.

 hirdetes_810x300  

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!