Nyitókép forrása: A SAMP/T típusú, Mambaként emlegetett olasz közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer a Párizsi Légikiállításon 2023-ban. Fotó: Ludovic Marin, Pool via AP

 

Nem könnyű kiigazodni azon, hogy Szlovákia honnan milyen légvédelmi rendszert kapott, ám a legutóbbi információk szerint az olaszok által felajánlott SAMP/T, barátságosabb hívójelén Mamba légvédelmi rendszerekre kötött megállapodás márciusban lejár. Ez derült ki Juraj Blanár (Smer) szlovák külügyminiszter szavaiból, aki a JOJ televízióban vitázott a mélyatlantista progresszív és háborúpárti Tomáš Valášek (PS) parlamenti képviselővel.

 

Az orosz-ukrán háború kitörése után Jaroslav Naď (Demokrati) akkori védelmi miniszter teljes titokban átadta Szlovákia egyetlen nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerét, az orosz gyártmányú Sz-300-ast. Állítólag érdemben nem volt használható – felmerül a kérdés, hogy akkor az ukránoknak miért jött annyira jól.

 

A nyilvánosság egy részét felháború döntést követően Naď azzal védekezett, hogy cserébe több amerikai Patriot légvédelmi rendszer érkezik az országba, hogy védje a légterét. Ezeket azóta mind kivonták a tulajdonosaik (egy német, egy amerikai és két holland egység működött Szlovákiában). A pótlásra Szlovákia kisebb hatótávolságú, korlátozottabb képességű rendszereket kapott a németektől (Mantis) és az olaszoktól (Mamba).

 

 hirdetes_810x300  

Az olasz rendszer 100 darab technikai egységgel és 150 fős olasz kísérőszemélyzettel érkezett Szlovákiába. A pótlásra kötött megállapodás azonban idén márciusban lejár.

 

„Itt van két stratégiai fontosságú atomerőmű az országban és ma ugyan működik egy légvédelmi rendszer, bár koránt sem olyan teljesítményű, mint például a Patriot rendszer. De hálásak vagyunk érte, és ezért megkértem az olasz külügyminiszter urat is, hogy hosszabbítsák meg az olasz légvédelmi rendszer jelenlétét Szlovákiában legalább egy évvel”

 

mondta Blanár, hozzátéve, hogy ez a helyzet az előző kormányok politikájának eredménye, amit Tomáš Valášek is támogatott.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!