Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Petr David Josek

 

Csehország lemondta a közös cseh-szlovák kormányközi találkozót. Petr Fiala cseh kormányfő szerint a döntés egyik oka az, hogy Juraj Blanár szlovák külügyminiszter az Antalyai Diplomáciai Konferencián (amelyen egyébként 147 ország képviselője vett részt) találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A csehek kifogásolják Szlovákia „külpolitikájának irányát”.

 

Tegyük hozzá, hogy Fiala kormányában liberális többség van. Tegyük hozzá azt is, hogy Csehország ezzel a szlovák ellenzék narratíváját erősíti, akik szerint Robert Fico kormánya Kreml-barát propagandát folytat – annak ellenére mondják ezt, hogy Szlovákia megszavazta Ukrajna 50 milliárd eurós támogatását, uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, hogy Robert Kaliňák védelmi miniszter pár napja Washingtonban amerikai fegyverek vásárlásáról tárgyalt.

 

„Nem tartjuk helyévalónak, hogy a következő hetekben vagy hónapokban kormányközi konzultációt tartsunk Szlovákia kormányával úgy, ahogy azt eredetileg szándékunkban állt és ahogy arról korábban megállapodtunk. Meggyőződésünk, hogy jelenleg nincs szükség a két kormány találkozójára”

 

mondta Fiala.

 hirdetes_810x300  

 

Hozzátette, hogy a cseh kormány tisztában van a két ország szoros kapcsolatával és az együttműködés a két ország között továbbra is folytatódni fog. Hangsúlyozta ugyanakkor:

 

„De nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy nézetbeli különbségek vannak kulcsfontosságú külpolitikai témák kapcsán”

 

 hirdetes_810x300  

szögezte le a cseh kormányfő.

 

„Semmit se szüntetünk meg, a miniszterek továbbra is találkozni fognak a munkajellegű tárgyalásokon. De szükségét éreztük, hogy reagáljunk és a kormányközi tárgyalásokat elhalasszuk”

 

mondta.

 

Szivárványos-atlantista provokáció – A szlovák külügy berendelte a pozsonyi holland nagykövetet Káčerék akciója miatt

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.