Nyitókép: körkép.sk

 

Ha márciusban lettek volna a parlamenti választások, ismét a Smer-SD nyert volna, mégpedig a szavazatok 22,1 százalékának megszerzésével. A második helyen a Progresívne Slovensko futott volna be 21 százalékkal.

 

Az AKO februárban egyébként a Smert 24, a PS-t pedig 22,6 százalékra mérte, így mind a két párt jelentős veszteségeket könyvelhet el.

 

Nem úgy a Hlas, mely a múlt havi 14,5 százalékról 15,9-re ugrott.

 

A KDH nem mutat különösebb elmozdulást az AKO szerint – a februári 8,2 százalékról 8,1-re csökkent támogatottságuk. Fél százalékpontot erősödött viszont az elnökválasztáson átesett SaS – 6,2-ről 6,7 százalékra nőtt támogatói bázisuk a felmérés szerint.

 

Maradna a parlamentben az SNS is, melyre a februári 5,3 százalék helyett márciusban csak 5,1 százaléknyi szavazó adta volna le voksát.

 

A Slovensko-Za ludí-KÚ koalíció csak 5,6 százalékot kapna (februárban még 6%), így nem jutna be a parlamentbe, ahogy továbbra sem lépné át a küszöböt a Magyar Szövetség sem. A magyar párt támogatottsága az AKO szerint nem változott, továbbra is 4,6 százalékra mérték őket.

 

Parlamenten kívül maradna a Republika (3,9 % 3,7 százalékról), a Demokrati (3,2 % 2,8 százalékról), a Sme rodina (2 %) és az ĽSNS (1,3 % 1,5%-ról) is.

 

public.flourish.studio

 

A felmérés eredménye alapján a Smer-nek 42, a PS-nek 40, A Hlas-nak 30, a KDH-nak 15, az SaS-nek 13, az SNS-nek pedig 10 képviselője lenne. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi Smer-Hlas-SNS koalíciónak 82 képviselője lenne.

 

Az AKO felmérését a Joj televízió megbízásából készítette 1000 fő bevonásával március 11 és 18 között.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!