Nyitókép: SITA/Jana Birošová

 

A leköszönő szlovák elnököt, Zuzana Čaputovát nem érdekli sem a NATO-ban betöltött pozíció, sem a szlovák politikában való ténykedés. Az elnök ezt szerdán, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott brüsszeli megbeszélése után jelentette ki.

 

Čaputovát 2023-ban a nyugati médiában többször emlegették Stoltenberg lehetséges utódjaként, aki tíz év után ősszel távozik a NATO éléről. Arra az újságírói kérdésére, hogy a NATO-t 75 éven át vezető férfiportrégyűjteménybe felkerül-e egy nő is, és ő személy szerint kihívásként éli-e meg ezt, Čaputová bevallotta, élete kihívásait nem ilyen irányban képzeli el.

 

„Érdekes lenne azonban, ha a jövőben egy nő jelentős pozíciót töltene be a NATO-ban. Egész életemben azt mondom, hogy nőnek lenni nem képesítés, hanem ha egy jelölt megfelel a szakértelemnek, a tapasztalatnak és a szeretne egy ilyen pozícióra jelentkezni, ez csak az ügy javára válhat”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta.

 

Čaputová elmondta, hogy június 15-e után, amikor lejár a mandátuma, azt tervezi, hogy először pihen. Ugyanakkor hozzátette, hogy a politikába nem lép be, és mindenképpen Szlovákiában marad.

 

„Időre van szükségem, hogy átgondoljam, mit tanultam és tapasztaltam. Egyelőre nem akarom részletezni a terveimet, de biztosíthatom azokat az embereket, akik információkat terjesztenek arról, hogy valamilyen magas pozícióba és a politikába készülök, hogy jelenleg nincsenek ilyen ambícióim”

 

– jellemezte a helyzetet.

 

Az államfő a külföldi búcsúútja során látogatott Brüsszelbe. Kedden (április 9-én) Németországba látogatott, ahol találkozott Frank-Walter Steinmeier elnökkel, szerda délután pedig a tervek szerint találkozik az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel, az Európai Parlament elnökével, Roberta Metsolovával, este pedig Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!