Nyitókép: MTI

 

A szlovák és a magyar kormány közti, a korábbi évekhez képest kétségtelenül javuló viszonyt jelzi, hogy Budapesten ma aláírták a Magyar-Szlovák Kisebbségi Vegyes Bizottság jegyzőkönyvét. A dokumentum felvidéki magyar szempontból azért tekinthető pozitív elmozdulásnak, mert fontos ajánlásokat fogalmaz meg a Robert Fico vezette szlovák, illetve az Orbán Viktor vezette magyar kormány irányába.

 

Erre reagált a Magyar Szövetség párt elnöke, illetve a szóban forgó bizottság magyar tagjai, akik az alábbi nyilatkozatot juttatták el szerkesztőségünkbe:

 

 hirdetes_810x300  

A Magyar Szövetség üdvözli, hogy a szlovák és a magyar kormány képviseletében Miroslav Mojžita és Kalmár Ferenc ma aláírták a Magyar-Szlovák Kisebbségi Vegyes Bizottság jegyzőkönyvét. A ma hitelesített dokumentumról tudni kell, hogy a szöveg megtárgyalását a bizottság 2022. november 3-án befejezte.

 

Budapest, 2024. április 10.
Miroslav Mojzita (b) és Kalmár Ferenc, a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság társelnökei, miután aláírták a bizottság 15. ülésszakának jegyzõkönyvét Budapesten 2024. április 10-én.
MTI/Purger Tamás

 

Minden kérdésben megszületett a kompromisszum, kivéve a kettős állampolgárság kérdését és a beneši dekrétumokban foglalt kollektív bűnösség ügyét tekintve. Ebben a két témában tehát továbbra sem született megegyezés.

 

Ugyanakkor a dokumentum fontos ajánlásokat fogalmaz meg a két kormány irányába. Ilyen például az a kezdeményezés, mely szerint a magyarok által legalább 15 százalékban lakott településeken a közigazgatásban olyan személyek is dolgozzanak, akik szóban és írásban képesek kommunikálni magyar nyelven is – tudni illik a Dunaszerdahelyi, Komáromi járásban részbeni és a többi járásban jelentős leépülés tapasztalható ezen a téren.

 

A jegyzőkönyvben szó esik továbbá a magyar nyelvű tankönyvek szabad használatáról, a magyar iskolákban a pedagógiai dokumentáció vezetésének egyszerűsítéséről, a megfelelő költségvetési keret biztosításáról a kétnyelvűség megvalósítására.

 

Budapest, 2024. április 10.
Miroslav Mojzita (b) és Kalmár Ferenc, a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság társelnökei a bizottság 15. ülésszakának lezárása után tartott budapesti sajtótájékoztatón 2024. április 10-én.
MTI/Purger Tamás

 

Említésre méltó még a történelmi műemlékek felújítása érdekében megfogalmazott közös szándék és a határmenti idegenforgalom közös fellendítése.

 

Üdvözlendő a szlovák tv és rádió magyar nyelvű adásainak bővítésére és fejlesztésére megfogalmazott ajánlás is és folytathatnánk. 

 

Az anyag tartalmaz konkrét megfogalmazásokat is, mint például a komáromi Selye János Egyetem elégséges finanszírozása, a kassai Rovás Egyesület ingatlanjának és a szlovákiai Református Egyház elkobzott ingatlanainak rendezése.

 

A ma aláírt dokumentumot mindkét kormánynak el kell fogadnia és feladatul kell adnia az illetékes minisztériumoknak az abban foglaltak megvalósítását. Ezt a folyamatot a dokumentumot előkészítő Kisebbségi Vegyes Bizottság fogja ellenőrizni. A Magyar Szövetség részéről azon leszünk, hogy a szlovák kormány teljesítse vállalásait. A két nyitott kérdésben pedig (kettős állampolgárság kérdése és beneši dekrétumokban foglalt kollektív bűnösség ügye) további tárgyalásokat szorgalmazunk.”

 

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke

Berényi József, a Szlovák – Magyar Kisebbségi Vegyes Bizottság tagja

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.