Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) levélben fordult az Európai Bizottsághoz (EB) és Ursula von der Leyenhez, a bizottság elnökéhez, és azt kéri, határozottan utasítsák el az ügyészségen történt változások miatt Szlovákiát érintő esetleges pénzügyi büntetésre vonatkozó megfontolásokat, és tartsák tiszteletben Szlovákia szuverenitását, valamint azt a jogát, hogy saját ügyeiről döntsön. Elutasítja, hogy az EB belekeveredjen a Különleges Ügyészi Hivatallal kapcsolatos „belső vitákba”. Ezt keddi sajtótájékoztatójukon mondták a mozgalom képviselői.

 

„Nem akarjuk, hogy a kormány baklövései miatt az embereket büntessék” – mondta Milan Majerský, a mozgalom elnöke, és hozzátette, a helyreállítási tervből származó támogatás nélkül Szlovákia elszegényedik. Úgy véli, ennek a pénznek a régiókba kellene kerülnie, mert enélkül nem épülhetnek utak, iskolák, óvodák, hidak és kórházak. Úgy véli továbbá, ez a támogatás létfontosságú a gazdaság beindításához. Hangsúlyozta, hogy a meghatározott kötelességek teljesítéséért a kormány felel.

 

Majerský emlékeztetett arra, hogy a KDH-nak komoly fenntartásai vannak a Büntető törvénykönyv módosításával és a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) eltörlésével kapcsolatban, de a kormány megszavazta ezeket a változásokat. A mozgalom az ország belügyeiről beszél.

 

Az ellenzék „progresszív részével” sem ért egyet a KDH, a mozgalom véleménye szerint indokolatlanul belerángatja az Európai Bizottságot az ország belügyeibe, és fontosnak tartja a tényekhez való visszatérést, a szakszerű megközelítést és a nemzeti érdekek védelmét. „Ezt várjuk el az ország kormányától, amely ehelyett felesleges, megosztó harcot folytat az ellenzékkel” – fogalmazott állásfoglalásában a mozgalom.

 hirdetes_810x300  

 

tasr

 hirdetes_810x300  

Megosztás:
Címkék: KDH Milan Majerský

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!