Nyitókép forrása: SITA, kollázs: Körkép.sk

 

Pénteken a Művészeti Alap működésének módosításáról szóló vitával folytatódott a parlamenti ülés. Zora Jaurová képviselő (PS), a parlament kulturális- és médiabizottságának alelnöke azt kérdezte Roman Michelko előterjesztőtől (SNS), a bizottság elnökétől, hogy a módosító javaslatai útján az egész törvényt akarja-e alapjaiban megváltoztatni. Szerinte a változások a minisztérium alá rendelnék a kulturális támogatási alapot és átláthatatlanná tennék a működését, az alap pedig elveszítené közszolgálati jellegét.

 

Jaurová bírálta Michelko bizottsági ülésen bemutatott módosító javaslatait, szerinte azokkal teljesen átszabná az alap működését, és az eredeti elképzelésben ezek a javaslatok még nem szerepeltek.

 

Megkérdezte Michelkót, vajon mi változott a tervezet első olvasatú parlamenti vitája óta, és ezek a módosítások miért nem voltak benne az eredeti tervezetben.

 

 hirdetes_810x300  

Jaurová szerint ezáltal a támogatások megítélésével kapcsolatos összes jogkör az alap tanácsánál összpontosulna, maga a Művészeti Alap pedig összeomlana. „Ilyen radikális változtatásokat nem lehet június 1-ig végrehajtani” – tette hozzá azzal, hogy megegyezésre van szükség az állami kulturális támogatási rendszer új sémájáról.

 

TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!