A Nemzeti Kulturális Műemlékek közé sorolható éberhardi kastély tetőszerkezetének felújítására irányuló munkálatokat idén nyáron kezdték meg, múlt héten pedig már át is adták a felújított tetőszerkezetet. A felújítás Pozsony megyének mintegy negyedmillió eurójába került.

 

A Nemzeti Kulturális Műemléknek nyilvánított éberhardi kastély múlt héttől új tetőszerkezettel büszkélkedhet. A rekonstrukció a tetőszerkezet felújításán kívül a fedőlemezek (égetett tetőcserép) és a villámhárítók modernizálását is magába foglalta. A költségek ÁFA-val együtt 256 321,60 eurót öleltek fel. A kastély felújítását a statikusokon kívül a Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal is figyelemmel kísérte, sőt az ő feladatuk volt jóváhagyni a felújításhoz felhasznált anyagokat is.

 

Fotó: BSK

 

Az éberhardi kastély alapjait egy középkori vízvárra építették. A viezesárkok maradványai a mai napig láthatóak a kastély területén. A kastélyt körülölelő 18. századi angolpark szintén a Nemzeti Kulturális Műemlék része. A park ma mintegy 5 hektárnyi területen fekszik, melyen több mint 200 különböző fafajta található: platánfa, tölgy, akác és más értékes régi faféle. A park a nyilvánosság számára a nyári időszakban 8.00 órától 21.00 óráig tart nyitva, míg a téli időszakban 10.00 órától este 19.00 óráig.

 hirdetes_810x300  

 

Fotó: BSK

 

Körkép.sk/sajtóhír

Nyitókép: BSK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!