2014-ben az utasok 3269 panaszt és bejelentést tettek a vasútközlekedés kapcsán. Az emberek legtöbbször a hosszú útra és késésekre panaszkodtak, második helyre az utazási körülmények kerültek, vagyis a fűtés, klimatizáció, tisztaság, WC-k működése. 

 

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) rendszeresen végez felméréseket terepen is, ezért tudják, hogy a higiénia kulcsfontosságú szempont az ügyfeleknek – most úgy döntöttek, van értelme 112 vasút toalett felújításának. A tenderből az is kiderül, hogy 56, két mellékhelyiséggel rendelkező kocsit érint.

 

Felújított toaletteket kap 20 első osztályú, 30 másodosztályú vasúti kocsi és 6 vagon, amelyet a mozgássérültek számára van kialakítva. Az eredeti WC-ket eltüntetik, felszedik a padlót, kicserélik a világítást és fogantyúkat, felújítják a falakat, új tükröket és mosdókagylókat helyeznek ki.

 

 hirdetes_810x300  

Két évig tart az átalakítás 

 

A tendert a rózsahegyi Rudos cég nyerte, összesen 1,87 millió euróért újítja fel a mellékhelyiségeket (ÁFA nélkül). A felújítások két éven belül véget érnek, ezt követően az új kocsikat több vonalon is üzembe helyezik, például a Kassa-Budapest, Ostrava-Beszercebánya, Prága-Zsolna, Pozsony-Kassa szakaszokon.

 

Az információk szerint azokat a kocsikat újítják fel, amelyeket 1996 és 2002 között már teljesen modernizáltak, de a mellékhelységek kezdenek tönkremenni. A kocsikba már sok pénzt fektettek és ezért még legalább 15 évig szeretnék használni azokat.

 

Sok helyen találkozhatunk ilyen WC-vel. fotó: denníkn/ZSSK

 

Jóval aggasztóbb a helyzet azokban a kocsikban, amelyek nem estek át nagyobb felújításon. Ilyenből rengetek közlekedik, például a Komárom – Érsekújvár vonalon. A vasúttársaság jelenleg 938 kocsit üzemeltet, ezeknek nagyjából fele még nem rendelkezik zárt WC-vel és a kocsikat is alig újították fel. A ZSSK azt is elárulta a Denník N kérdésére, hogy nem tervezik a rozoga kocsik felújítását.

 

Várni kell amíg kivonják őket a forgalomból

 

A ZSSK szerint az öreg kocsikat kivonják a forgalomból és a következő években újakkal, vagy felújított kocsikka helyettesítik őket, ezért nem érdemes már a WC-k felújítására költeni. A legutóbbi tíz év során 165 személyszállításra alkalmas kocsit újítottak fel. A ZSSK egykori igazgatója, Pavol Kravec szerint egy nagyon régi kocsi felújítása majdnem annyiba kerül, mintha egy újat vásárolnának.

 

Általában az egész vagont felújítják

 

A tender azért különleges, mert egy felújítás során általában a teljes vagont átalakítják, a legutóbbi 5 év során csak 28 kocsi mosdóját újították fel. Kravec szerint ennek oka lehet a pénzügyi források hiánya, valamint a vagon a felújítás alatt ki kell vonni a forgalomból. Emlékeztetett, hogy a modernizált kocsik és a régiek újított változatai, egy ilyen átalakítás pedig 15 év alatt sokat szenvedhetett.

 

Így nézhetnek ki az új mosdók. fotó: dennikn/ZSSK

 

Kravec szerint a kocsik állapotától függ, hogy érdemes-e teljes körű felújítást végezni. Csak példaképp: novemberben a vasúttársaság aláírta a Bmeer típusú kocsik felújítását (mint például a Kassáig közlekedő Marlenka). Most azok esnek át renováláson, amelyeket legutóbb 2006-2007 során modernizáltak.

 

Egy ilyen átalakítás során kicserélik az üléseket, ajtókat, klimatizációt, mosdókat is. Egy vasúti kocsi felújítása 748 500 euróba került ÁFA nélkül. Egy mosdó átalakításáért a legújabb beruházás szerint nem egész 17 ezer eurót kell fizetni.

 

Denník N
borító: ZSSK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!