„Hogyan lehetséges az, hogy a Labaš vállalat csak úgy lerombolhatta a kassai Palacký utca 12-ben álló történelmi, szecessziós villát? Tekintettel az épület korára és elhelyezkedésére nem volt kulturális emlékműként védve?“ – teszi fel a kérdést a felháborodott kassai Zuzana Špuntová.

 

A felháborodott asszony a Kerületi Műemlékvédelmi Hivatalhoz (KPÚ) fordult, hogy kiderítse, valóban jogosan bontották-e le a Palacký utcában található történelmi épületet.

 

A műemlékvédők szerint a lerombolt ház nem volt bejegyezve a nemzeti kulturális emlékek listájára, ezért az építésügyi hivatalnak nem kellett engedélyt kérnie az épület lebontására.

 

 hirdetes_810x300  

Labaš: traumától szabadítottuk meg az embereket

 

Az ingatlan tulajdonosa, a Labaš vállalat még a múlt év végén vásárolta meg az épületet. „Egy lepusztult, tönkrement családi házról és két megüresedett melléképületről beszélünk. A házban már jó ideje a hajléktalanok vetették meg a lábukat, mindemellett a patkányok is elszaporodtak“ – magyarázta a Labaš vállalat igazgatója, Jaroslav Fotul, majd hozzátette, hogy engedéllyel rendelkeztek az épület lebontásához.

 

Az épület lerombolásával egy többéves traumától szabadítottuk meg a helyi lakosokat. Nem volt szó semmiféle kulturális emlékműről, még csak műemléki övezetben fekvő objektumról sem“.

 

A vállalat igazgatója szerint a lerombolt épület helyén két éven belül, mintegy 400 m²-en egy szupermarketet fognak felépíteni.

 

Fotó: Korzár/Judita Čermáková

 

Fotó: Korzár/Judita Čermáková

 

Fotó: Korzár/Judita Čermáková

 

Nemcsak szupermarket lesz, de lakások is

 

A négyemeletes épületben nemcsak szupermarket fog helyet kapni, de mintegy 17 bérlakás is. „Az alkalmazottak számára ez lesz a második bérház. Az elsőt idén kezdjük el építeni a Tó feletti (Nad jazerom) lakótelepen. Mi ilyen módon segítünk az alkalmazottainknak“ – tette hozzá Fotul.

 

Műemlékvédők: a társadalom csődöt mondott

 

A szecessziós villa lerombolása a műemlékvédőket sem hagyta hidegen. Véleményük szerint éppen itt lenne az ideje annak, hogy megbeszélést kezdeményezzenek azoknak az értékes épületeknek a megvédése érdekében, amelyek hasonló sorsra juthatnak, mint a fentebb említett villa.

 

A szóban forgó épület nyugtalanító példája annak, hogy a társadalom csődöt mondott a nyilvános területek és építmények megvédésében“ – vélekedett a Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal.

 

A környéken évről évre nő az új épületek száma és magassága. Ezek az épületek megalkuvást nem tűrve elnyomják és háttérbe szorítják az eredeti, történelmi eredetű építményeket. Ugyanakkor az is szomorú, hogy a történelmi épületeket sem védik, hiszen nagyon gyakran műanyag ablakokkal, ajtókkal és beüvegezett balkonokkal csúfítják el őket“ – figyelmeztetett a műemlékvédő.

 

Elmondása szerint nálunk a történelmi épületeken végzett beavatkozásokat senki sem felügyeli, holott Nyugaton ez alapból a városok és a falvak feladata. Nagyon gyakran az emberek az összespórolt pénzüket abba fektetik bele, hogy felújítsák ezeket az épületeket, végül az ingatlanjuk értéke jócskán elveszíti eredeti értéket a kaotikus kinézete miatt.

 

Forrás: Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: kosice.estranky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!