Az idei Kassai Nemzetközi Békemaratonon a sikeresen célba ért futók a meggyilkolt Ján Kuciak és Martina Kušnírová szüleinek ajándékozták érmeiket.

 

A művészek nevében Peter Kalmus képzőművész, az újságírók nevében Konštantín Čikovský (Denník N), míg a sportolók nevében Peter Polák ultramaraton futó adta át az érmeket.

 

Kalmus volt az értelmi szerző

 

 hirdetes_810x300  

A gondolat Peter Kalmus képzőművész fejében született meg. „Az egyik fesztiválon, ahol a Prípad Kalmus című film premierje volt, bizalmasan megszólítottam a barátaimat ezzel az ötlettel“ – árulta el a képzőművész.

 

Először Konštantín Čikovskýt szólította meg, aki egyetértett a javaslattal, majd az ismert futó, Peter Polák is csatlakozott hozzájuk.

 

„Többen is jelentkeztek, hogy szeretnének hozzánk csatlakozni – köztük politikusok is –, de én azt szerettem volna, ha ez az egész megmarad egy polgári szinten“

 

– mondta Kalmus.

 

Fotó: Korzár/Judita Čermáková

 

A résztvevők az egész ötletet igyekeztek a verseny végéig titokban tartani. Ennek praktikus oka is volt, hiszen az érmet csak akkor kapja meg a futó, ha sikerült beérnie a célba. A futás közben azonban bármi megtörténhet, és nem biztos, hogy a versenyző sikeresen befut a célba.

 

„Nem akartam erről előre beszélni. Örültem neki, hogy Čikovský és Polák úr is csatlakozott hozzám, mi hárman pedig megegyeztünk, hogy mindezt csak azután áruljuk el, miután beértünk a célba“.

 

Arra a kérdésre, miszerint a megajándékozottak tudtak-e a tervről, Kalmus azt felelte: „Kušnírová asszonnyal gyakran kommunikálunk, így ő tudott róla. Azt, hogy Kuciakék tudtak-e minderről, nem tudom“.

 

A szülők meghatódtak

 

Kalmus elmondása szerint a meggyilkolt jegyespár szüleit főként Peter Polák őszinte beszéde hatotta meg, aki fáradtan, négyórás futás után ragadta magához a szót.

 

„Nemcsak emiatt a cselekedet miatt hatódtak meg, hiszen természetes, hogy értékelik ezeket az érmeket, de a tribünön ülő résztvevők reakciói miatt is elérzékenyültek“

 

– tette hozzá a képzőművész.

 

Fotó: Korzár/Judita Čermáková

 

Peter Kalmus örült, hogy így járulhatott hozzá ahhoz, hogy szebbé tegye Zlatica Kušnírová és a Kuciak házaspár egy napját.

 

„Számunkra annál kellemesebb volt ez az egész esemény, hogy egy szép kirándulást tettek Kassára. Életükben először vettek részt a Kassai Nemzetközi Békemaratonon, ahol az emberek nagyon kedvesen viselkedtek velük. Az újságírókkal és az ügyvédekkel való kommunikáción kívül ilyen kikapcsolódásra is szükségük van. Ez az egész felvidulásként hatott rájuk”

 

– magyarázta a képzőművész.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Korzár/Judita Čermáková

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!