Nyitókép: Körkép.sk

 

2023. január 11-én mons. Stanislav Stolárik rozsnyói püspök felszentelte Rimaszombat római katolikus templomának felújított főoltárát. A felújítás menetéről ThDr. Rastislav Polák, a plébánia esperese tájékoztatta a Körkép.sk-t.

 

Rimaszombat Keresztelő Szent Jánosnak szentelt temploma az utóbbi években nagy változásokon ment keresztül. A templomkülső megújult nemcsak a hívek, hanem a város főterére látogató turisták örömére is. A turisták egy gyönyörű főtérrel találkozhatnak, amelynek nagyon szép eleme lett a felújított barokk templom.

 

 

 

De ez még nem minden. Mára megújult a templom főoltára is.

 

A templombelsőről tudni kell, hogy késői barokk stílusban épült. A főoltáron díszes márványba ékelt kép Fisher bécsi tanár és udvari festő művészi alkotása, Keresztelő Szent János fejvételét ábrázolja, Heródiás modelljét maga a királynő, Mária Terézia állta. A főoltár felett, bal oldalon falfestmény van, amely Szent István magyar király halálát ábrázolja. A jobb oldali kép a főoltár felett Szent László magyar királyt szemlélteti, amint vizet fakaszt a sziklából kísérete számára, mint egykor Mózes a pusztában. Mindkét képet Obendorf Gusztáv, rimaszombati gimnáziumi tanár festette 1942-ben. A templomot 1878-ban renoválták. A boltozat festményét Ádám Gyula rozsnyói művész alkotta.

 

 

Időközben a főoltár megkopott, elvesztette eredeti fényét, csillogását. 2018-ban a plébánia hozzáfogott a templom főoltárának a felújításához. Az esperes kiemelte, hogy a lehetőségeik, a fontosság, az összegyűlt anyagiak alapján a főoltár felújítását két részre osztották. Az egyik rész magának a főoltárnak, a szentségtartónak a felújítása volt, a másik a Keresztelő Szent János fejvételét ábrázoló oltárkép restaurálása. Az előbbit Mgr. Art. Marian Keleši restaurátor vállalta Magyarbélből  (Veľký Biel), míg az oltárkép restaurálását Mgr. Art. Martin Kukura Lőcséről (Levoča).

 

 

„A restaurátorok által kidolgozott felújítási dokumentációt a losonci műemlékvédők 2018-ban hagyták jóvá. Ekkor kezdődött el a munka, amely bizony a hívek bosszankodására kissé elhúzódott. De hát ez ilyen. Ezekkel a munkákkal nem lehet sietni, sok volt a bizonytalanság. A műemlékvédők is húzták a jóváhagyást, a restaurátorok sem fogtak bele azonnal, jött a Covid időszaka és probléma volt az anyagiak biztosítása is. Sokáig volt beállásolva a főoltárunk, hál´ Istennek volt elég türelme a híveknek és mára a főoltár elkészült. A hívek és a látogatók elégedettek, mondják, hogy szép lett”

 

– hangsúlyozta az esperes.

 

 

Megtudtuk, hogy a munkálatok összértéke 130 ezer euró volt. Ebből a kulturális minisztérium 35 ezer eurót fizetett ki hároszori tételben, a megye pedig 8 ezer eurót adott. A többi pénz a hívek adományaiból és a plébánia saját forrásaiból gyűlt össze.

 

„A munkálatok a főoltár felszentelésével végződtek, amelyet Mons. Stanislav Stolárik püspök úr végzett. Mindenesetre tudni kell, hogy bőven maradt még munka a számunkra a templombelsőn is, de a külső alakításán is. Ezeken dolgozunk, azon vagyunk, hogy a híveink elégedettek legyenek”

 

tette hozzá ThDr. Rastislav Polák esperes.

 

 

 

Korábban szintén beszámoltunk róla, hogy a templom tornyának és homlokzatának a felújítását szolgáló munkálatokat, melyek összköltsége 92 ezer euró volt, 15 millió forinttal (akkori árfolyamon 42,5 ezer euró) Magyarország kormánya támogatta a felvidéki templomfelújítások részeként.

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 16 olvasónak tetszik ez a cikk.