Nehezen indult, de annál szebben végződött a norvégok elleni pótselejtező első meccse. Nagy meglepetésre 0:1-re legyőztük idegenben a skandinávokat, akik a sorsolás után önfeledten ünnepelték, hogy a magyar csapattal kerültek össze.

Az első egy-két percben déja vu-nk lehetett, hiszen megesett már párszor, hogy még ki se jött a csapat az öltözőből, még rá sem állt a meccsre, de máris hátrányba kerülünk. Itt szerencsére a századszor címeres mezben szereplő Király hatalmasat védett mindjárt az elején, amikor kitolt a léc alól egy erős lövést. Király egyébként elképesztő magabiztosságot és rutint sugárzott az egész meccsen, három alkalommal is góltól mentette meg a csapatot. Valószínűleg az ő nyugalma is közrejátszott abban, hogy a védelem fegyelmezetten, kevés hibával megoldotta a dolgát.

A kezdeti ijesztő percek után megnyugodtunk, mezőnyben is felnőttünk az ellenfélhez, és volt egy üde színfoltunk is: az újonc Kleinheisler László. A fiatal középpályásnak előbb volt egy lövése, amit megfogott a norvég kapus, a 26. percben viszont a bombájába már csak beleütni tudott Nyland, és a hálóig jutott a labda. Szintén neki volt még két jó beadása is, amelyekből egyaránt nagy helyzet kerekedett a norvég kapu előtt – a félidő minden veszélyes magyar támadásában kulcsszerepet vállalt.

A magyar csapat játékában több újdonságot is felfedezhettünk. Korábban a kezdőcsapat és a taktika tekintetében is rendre fel kellett áldozni a támadópotenciált, ha nem akartunk gólt, gólokat kapni egy legalább olyan erős csapattól, mint a miénk. Storck viszont úgy tűnik, megtalálta a módját, hogy miközben fegyelmezetten védekezünk, támadásban is történjenek biztató dolgok. Az ívelgetős focit játszó, és ebben számunkra nyilván verhetetlen norvégokat végre nem reménytelen ívelgetéssel akartuk megverni, hanem gyors, rövidpasszos labdakihozatalokkal és háromszögelésekkel mutatta új arcát a csapat.

A norvégok a széleken sokszor mögénk kerültek, de szükség esetén szorgalmasan visszazártak a középpályásaink, sőt a csatársorból Németh Krisztián is. A második félidőben nem tudtuk megbontani a norvég nyomást, mezőnyben csak pillanataink voltak; mint amikor Dzsudzsák egy az egy ellen vihette a védőre a labdát, ki is cselezte, de közben kisodródott, és Nyland már hárítani tudott. A norvégok viszont hiába tömték beadásokkal a támadóikat, hiába lőttek 16 szögletet, a védelmünk Guzmiccsal az élen minden próbálkozást hárított.

Kétszer hűlt meg az ereinkben a vér. Egy szöglet után megtámasztották a kimozduló Királyt, így nem tudta megfogni a labdát, de a bíró nem fújta le, és Fiolának a gólvonalról kellett kirúgnia. A rendes játékidő utolsó perceiben aztán ziccert fogott a magyar kapus, a kipattanót pedig az üres kapura fejelhette a norvég támadó, de a felső lécről kipattant a labda. Joggal éreztük úgy, hogy a fegyelmezett, jó játékunkkal megdolgoztunk a szerencséért is. Norvégia mezőnyben jobb volt, de ezzel nem sokra ment, hiszen veszélyes helyzetünk nekünk is legalább annyi volt, ráadásul egy Kleinheislerrel jobbak voltunk náluk.

 hirdetes_300x300  

A magyar csapatból többen is jó egyéni teljesítménnyel szolgáltak rá az említésre. Király kulcsszerepéről már volt szó, Guzmics megszámlálhatatlanul sok norvég beadást fejelt ki hiba nélkül, Kleinheisler első válogatott meccsén maradandót alkotott, és Németh Krisztián is ügyesen cselezgetett a hazai védők között. Szalai Ádám a negatív pont, szegénynek egyetlen értékelhető megmozdulása sem volt, nem tudta megtartani a labdákat.

A magyar válogatott reményteli helyzetből várja a vasárnap este 20.45-kor kezdődő visszavágót, amelyen Gera Zoltán sárga lapok után járó eltiltás miatt nem játszhat.

Eb-pótselejtező, első mérkőzés:
Norvégia-Magyarország 0-1 (0-1)
——————————-
Oslo, Ullevaal Stadion, 28 000 néző, v.: Mark Clattenburg (angol)
gólszerző: Kleinheisler (26.)
sárga lap: Tettey (19.), Elabdellaoui (65.), illetve Gera (23.), Kádár (34.), Guzmics (39.)

Norvégia: Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Högli – Skjelbred (Helland, 86.), Tettey, Johansen, Jo Berget (Elyounoussi, 74.) – Henriksen, Söderlund (Pedersen, 61.)
Magyarország: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Kleinheisler (Nagy Á., 75.), Gera, Elek, Dzsudzsák (Lovrencsics, 76.) – Németh K., Szalai (Priskin, 91.)

(Körkép / MTI)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!