Pénteken kora délután megkezdődött a 80. jégkorong világbajnokság Szentpéterváron. Az oroszországi vb-n szerepel a magyar jégkorong-válogatott is, amely 2009 után másodszor került fel az elitbe.

 

Mit érdemes tudni a vb-ről, egy kis történelem 

 

A jégkorong-világbajnokság (vb) a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) szervezésében, minden évben megrendezésre kerülő, nemzetközi jégkorongtorna. A vb alapvetően egy főcsoportra és három divízióra osztódik, mindegyikben külön világbajnokságokat rendeznek. Az I-es, II-es, III-as divízió világbajnokságait minden év áprilisában, a főcsoportét április végén vagy május elején rendezik.

 

 hirdetes_810x300  

Az első hivatalos vb az 1920-ban megrendezett nyári olimpiai játékok jégkorongtornája volt. A legelső független vb-t 1930-ban rendezték. Ezt követően minden évben, csupán az 1940–1946 közötti vb-ket nem tartották meg a második világháború miatt.

 

Kanadai jéghoki-csapat 1936-ban. Forrás: about.com
Kanadai jéghoki-csapat 1936-ban. Forrás: about.com

 

canada-world-jrs-2015-984x500_vancitybuzz
Kanadai jéghokicsapat napjainkban, a 2016-is vb-n. Forrás: vancitybuzz.com

 

Legeredményesebb országok

 

A világbajnokságok történetének legeredményesebb országa az idei házigazda, Oroszoroszág. Az orosz válogatott összesen 27 aranyérmet szerzett, igaz ebből a Szovjetunió 22-t szerzett. A szovjetek összesen 34 érmet, míg Oroszország 10 érmet szerzett a vb-k történetében.

 

A második legeredményesebb ország a jégkorong őshazája, Kanada – 25 világbajnoki címmel, összesen 47 éremmel.

 

Az idei helyszínek

 

 

 

1024px-Yubileyniy_in_SPB
Szentpétervár Jubilejnij Sportpalota. Forrás: Wikimedia.org

 

 

ВТБ_Ледовый_дворец_без_подсветки
A VTB Jégpalota. Forrás: Wikimedia.org

 

Az idei részvevők

 

A 2016-os világbajnokságon 16 nemzet válogatottja vesz részt. A résztvevőket két nyolcas csoportokra osztották. Az A csoport küzdelmeit Moszkvában  rendezik. Az idei tornán Magyaroszág is részt vesz, hiszen Kazahsztánnal együtt visszajutottak az elitbe.

 

hoki

 

A magyar válogatott a B csoportban Szlovákia, Kanada, Franciaország, Finnország, Egyesült Államok, Fehéroroszország és Németország mellett szerepel. A küzdelmeket Szentpétervárott rendezik. A magyarok szombaton 11:15-kor kezdik a szereplést Szlovákia ellen. Érdekesség, hogy a magyar csapat 2009-ben is Szlovákia ellen kezdte a küzdelmeket és akkor 13 másodperccel a vége előtt kapott találattal szenvedtek 4:3-as vereséget.

 

hoki2

 

A döntőre május 22-én Moszkvában kerül sor. A Körkép.sk természetesen a magyar válogatott eredményeiről is beszámol. Holnap hosszabb felvezetővel jelentkezünk a Szlovákia elleni mérkőzésről.

 

Körkép.sk

Nyitókép: iihf.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!