A jégkorong-világbajnokság ugyan még tart, de tegnap úgy a magyar, mint a szlovák válogatott számára befejeződtek a küzdelmek. Magyarország kiesett az elit csoportból, de heroikus küzdelmüket (úgy a jégen, mint a lelátókon) látva felemelt fejjel, hősként térhetnek haza.

 

Szlovákia maradt a legjobbak között, de mivel nem jutotta a negyeddöntőbe, teljesítményükkel (talán az utolsó, Amerika elleni mérkőzést leszámítva) nincs mire büszkének lenniük. A szlovák jégkorong-válogatott most körülbelül ott tart, ahol a magyar futball toporgott néhány évvel ezelőtt.

 

Az pedig, amit (ellen)szurkolásként sportközvetítés címén a magyar hokival szemben leműveltek, egyenesen szégyenkategória.

 

 hirdetes_810x300  

Frusztráció, rosszindulat

 

Saját tehetetlenségük, ellenfeleik szimpatikus játéka és a magyar szurkolókról szóló nemzetközi dicshimnuszok csak növelték frusztrációjukat.

 

Ami miatt viszont billentyűzetet ragadtam, az a szlovák újságírók és sportkommentátorok megnyilvánulása volt a kritikus pillanatokban.

 

Dunajszky Géza már kifejtette erről saját tapasztalatát. Mindezt csak erősítette a szlovák köztévé kommentátora, ahogy a magyar neveken és a magyar kiejtésen  szórakozott, nevetgélt, több százezer tévénéző előtt, sorozatos, bántóan durva részrehajlással a magyarokkal szemben.

 

Sportközvetítés, vagy valami más?

 

A pontot az i-re viszont a tegnapi, mindent eldöntő Fehéroroszország – Franciaország meccs tálalása volt. Az egyik legolvasottabb szlovák nyelvű internetes portál, a jobboldali, liberális SME élő közvetítése tegnap például így nézett ki (zölddel jelölve a kérdéses rész):

 

sme_hoki
„A magyarok csalódottak” – 1:0-ás Fehérorosz vezetésnél. Kép: sme.sk címlapja

 

hoki_SVK2
„Szertefoszló magyar álmok” – 2:0-ás Fehérorosz vezetésnél. Kép: SME.sk címlapja.

 

Ahelyett, hogy a mérkőzésről tudósítottak volna, folyamatosan a magyar válogatott kiesésével voltak elfoglalva. 1:0-ás fehérorosz vezetésnél a „A magyarok csalódottak” volt a legfontosabb közlendő számukra, 2:0-és vezetésnél még rátettek egy lapáttal: „Szertefoszló magyar álmok” – írtak elégedetten a cikk címébe.

 

Tömény sovinizmus, nacionalizmus, gúny, rosszakarat, káröröm.

 

Hiába, veszíteni tudni kell. Vannak, akik talán soha nem fogják megtanulni.

 

Hajrá magyarok!

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!