Frissítve: Cikkünk megosztói között egy belépőjegyet sorsolunk ki a mai meccsre, mely átvehető a helyszínen a mérkőzés előtt. Sorsolás ma 15.00 órakor.

 

November 19-én féléves távollét után hazatér a DAC. Nagy a sajtóvisszhang, bekerült a hír nem csak a hazai, de a magyarországi médiába is. Az első jegyeladási napon közel 4 és félezer jegy kelt el, miközben a stadion jelenlegi befogadóképessége alig hétezer főnyi. Hogy várja a szombati meccset Világi Oszkár klubtulajdonos, Jakub Brašeň, aki a szombati kezdő kapitánya lesz, és miként lett a Nélküledből felvidéki sporthimnusz?

 

November 16-án megtörtént a DAC stadionjának hivatalos átadása, ahol a sajtótájékoztatón megtudta a közvélemény, hogy az Aréna és az Akadémia névadója is a MOL lesz, mivel a magyarországi társaság 2 millió euróval beszállt a DAC Aréna részvénytársaságba.

 

 hirdetes_810x300  

Feltűnő lehet, hogy addig, amíg az állam több millió eurót különít el a nagyszombati stadionhoz, illetve a Nemzeti Stadion teljes építési költségét – melyet aztán a Slovan fog használni – állja, addig Dunaszerdahelyre csupán 2,4 millió euró jutott. Pedig mikor elkészül, a DAC (MOL) Aréna lesz a harmadik legnagyobb stadion az országban.

 

Világi Oszkár, a klub tulajdonosa, forrás: fcdac.sk
Világi Oszkár, a klub tulajdonosa, forrás: fcdac.sk

 

Abban az időben, mikor a szövetség döntött a támogatás nagyságáról, még nem Világi Oszkár volt a klub tulajdonosa, viszont a tulajdonosváltás után sem történt változtatás a támogatás összegében.

 

“Amikor kérvényeztük a támogatást, akkor még más tulajdonosai voltak a klubnak, de nem kérhettünk többet, mivel nem mi voltunk a tulajdonosok. Szükségünk van egy stadionra a nemzetközi mérkőzésekre. Amikor elkezdtük az építkezéseket, a lehető legmagasabb, negyedik kategóriás stadiont akartunk építeni. Ami a struktúrát illeti, jelenleg már 90 százalékban én és 10 százalékban a város birtokolja a klubot.” – nyiltakozta Világi.

 

Akkor is csak DAC!

 

A klub tulajdonosa szerint az, hogy most ilyen állapotban lehet a stadion, és hogy egy nemzetközi szintű Aréna készül, részben a DAC-dacnak az eredménye. Az építkezés során többször is hallhattuk tőle, hogy egy templomot, egy szentélyt szeretne létrehozni a Csallóköz szívében.

 

„Még nem vagyunk készen, hisz csak a felét építettük meg a jövőbeli stadionnak, de már most is érezhető az az erő, ami áradni fog ebből az arénából. Olyan stadiont álmodtunk, amely Európa modern stadionjaival is felveszi a versenyt, nem méreteiben, hanem funkcionalitásában. Célunk egy olyan klub építése, amely be tud kapcsolódni az európai futball-életbe, és annak teljes jogú tagja lesz. Ha az utánpótlás képzését is sikeresen végezzük, vélhetőleg sok helyi és környékbeli játékos játékát fogjuk majd ünnepelni stadionunkba.”

 

 

Teltházas mérkőzés?

 

Habár a jegyeladás csak november 17-én kezdődött, az érdeklődés talán még a klub vezetését is meglepte – rögtön az első napon 4340 jegy talált gazdára, miközben 6839 férőhely a jelenlegi teljes kapacitás.

 

A jegyeladás pénteken is folytatódott, a meccs napján pedig 10 órától egészen a meccs kezdetéig lesz lehetőség a helyjegyek megvásárlására.

 

A B-közép körülbelül 1000 főnyi férőhelyet kapott a kapu mögötti B-tribünön. Az YBS DAC fanklub facebook oldalán hívja fel a figyelmet a szurkolás feltételeire és alapszabályzatára.

 

 

Jakub Brašeň: Remélem, hogy folyamatosan tele lesz a stadion

 

Az utóbbi hónapokban eléggé izzott a légkör a szurkolók és a játékosok között, ugyancsak a DAC-drukkerek nehezményezték a játékosok nem sárga-kékekhez illő mentalitását. Ez vezetett ahhoz is, hogy Nagyszombatban a Spartak ellen DAC-drukkerek nélkül játszott a csapat. László Csaba edző leszerződtetése egyelőre pozitívan hat a csapat körüli hangulatra. A székelyudvarhelyi születésű tréner nyilatkozatai és megnyilvánulásai érdekes színfolttá váltak a sárga-kékek egén.

 

A szombati, Trencsén elleni meccsen valószínűleg kapitányként játszik majd Jakub Brašeň, aki a stadionról a következőket mondta:

 

„Szerintem nagyon szép. Remélem, hogy folyamatosan tele lesz szurkolókkal, akik elégedettek lesznek, és örömmel látogatnak majd ki a mérkőzésekre.” (…) „Szerintem rengeteg néző látogat majd ki, és ha szurkolnak, akkor egészen más futballozni.

 

Jó mérkőzésre számítok, amelyet már nagyon várunk. Természetesen, átérezzük az elvárásokat, de ez is olyan találkozó lesz, mint az összes többi. Már sok ilyen mérkőzést játszottunk. Végre hazai pályán szerepelhetünk, tehát nem lesz olyan nagy a nyomás.”

 

Nincs DAC-meccs „Nélküled” nélkül

 

Az Ismerős Arcok Nélküled című dala valóságos védjegyévé vált a DAC-meccseknek, azonban a mai napig várat magára, hogy a dal szerzője adja elő élőben a remekművet. Nyerges Attilát a Digi Sport Reggeli Start című műsorában kérdezték arról, hogy miként lett sporthimnusszá dala.

 

 

Nyerges Attila, az Ismerős Arcok frontembere koncert közben DAC sálban, forrás: nemzetisport.hu
Nyerges Attila, az Ismerős Arcok frontembere koncert közben DAC-sálban, forrás: nemzetisport.hu

 

„Ez a dal, hogy tulajdonképpen elkezdett így működni, ez a dunaszerdahelyi szurkolóknak köszönhető”

– mondja Nyerges, aki a nemzetisport.hu-nak egy korábbi interjúban a következőket mondta a dallal és a DAC-cal kapcsolatban:

 

„Valóban, egy csaknem tízéves nótáról beszélünk, ami mindig nagy sikernek örvendett rajongóink körében. Ez idő alatt talán egyszer fordult elő, hogy nem játszottuk el a koncertünkön, de abból is „balhé” lett. Ez már jelezte, hogy nagyon jól sikerült szerzemény lett belőle, ami úgy két-három évvel ezelőtt kezdett el önálló életet élni.

 

Először a dunaszerdahelyi szurkolók kezdték el énekelni a mérkőzéseiken, majd egyre szervezettebb formában odáig jutott, hogy amolyan csapatindulóként minden DAC-találkozó előtt elhangzik. Már engem is hívtak, hogy adjam elő, jó a kapcsolatunk a helyi szurkolókkal és a klub vezetőségével is.”

 

Hogy lesz DAC Arénából MOL Aréna?

 

A DAC és a MOL kooperációjáról az illetékesek az M1-es csatornán is beszéltek.

 

 

Körkép.sk/KL

Nyitókép: fcdac.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!