Nyitókép: skysports.com

 

82 éves korában elhunyt Pelé, az egyetlen háromszoros világbajnok labdarúgó, a világ egykor legjobb futballistája, a sportág történetének egyik legnagyobb ikonja. A legendás brazilnál 2021 augusztusában diagnosztizáltak vastagbélrákot, állapota hol rosszabbodott, hol javult, csütörtök este azonban elveszítette a harcot a betegséggel szemben.

 

Pelé december elején került kórházba újra, és bár a nyilvánosságra került információk után családja rutinvizsgálattal nyugtatta a rajongókat, később a brazil sajtó arról számolt be, hogy a 82 éves ikon szervezete már nem reagál a kemoterápiás kezelésekre, így palliatív ellátásban részesül.

 

Ennek célja már nem a betegség gyógyítása, hanem a daganatos betegség gyógyíthatatlan stádiumába került betegek fájdalmainak csökkentése, megszüntetése, így ezen hírek alapján, már sejthető volt, nagy a baj.

 

Később Pelé családja cáfolta a betegsége súlyosságával kapcsolatos híreket, ám karácsony előtt rosszabbodott az állapota, kórházban maradt. Szenteste lánya már “még egy éjszaka együtt”-felirattal tett fel képet a közösségi médiába, amiből sejthető volt, hogy a Fekete Gyöngyszem állapota válságos.

 

Az 1961-ben Brazília nemzeti kincsévé nyilvánított Pelé a futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnoka, 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben is vb-t nyert a brazil válogatottal, amelynek színeiben 77 találatot jegyzett 92 mérkőzésen. Teljes pályafutását tekintve 1363 meccsen 1281 – más számítások szerint 1284 – gól fűződik a nevéhez, nem véletlen, hogy sokak szerint a futballtörténelem legjobb játékosa volt a 82 éves korában elhunyt legenda.

 

A Diego Maradonával együtt az elmúlt évszázad legjobb játékosának választott ikonhoz fűződik a legtöbb mesterhármas, a legfiatalabb vb-résztvevő és góllövő de az egy naptári évben szerzett legtöbb gól rekordja is.

 

m4sport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!