Az utolsó hetekben a sajtóban a tanárok sztrájkjáról, prominens ellenzéki politikusok adócsalás-vádjairól, az egészségügyet érintő tárgyalásokról és az európai migránsválságról szóló hírek domináltak.

 

És ahogy azt a közvélemény kutatások előrevetítik, a Robert Fico vezetette kormánypárt, a SMER-SD nyeri majd a március 5-én zajló választásokat nagyjából 35 százalékos eredménnyel. Még ha ez nem is elég az ismételt egypárti kormányzáshoz, a Smer-SD nyilván sikeresen alakít majd kétpárti kormányt, legnagyobb valószínűséggel a nacionalista Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) (…).

 

(…) A Smer-SD sikere az adósságkezelésben sokkal inkább az EU-s forrásoknak köszönhető, mint a jó kormányzásnak. De a politikusok hajlamosak minden jó hírt a saját számlájukra írni, függetlenül azok valódi okától. Fico sem kivétel.

 

 hirdetes_810x300  

(…) Boldog az a politikus, akinek ellenfelei veszekednek. Ficonak szerencséje van ellenfeleivel.

 

(…) Általánosságban érvényes a szlovákiai jobb-közép politikusokra, hogy inkább lelkesen hangot adnak kifogásaiknak, majd új pártot alapítanak, minthogy a már meglévőben maradjanak.

 

(…) A legjelentősebb új párt a Sieť. (…) A Sieť arra bíztatja a választókat, hogy a több területen tapasztalt politikusok új nemzedéke felé forduljanak. Fellépett az oktatás finanaszírozása érdekében, és támadta a Smer-SD és a közbeszerzéset sorra megnyerő vállalatok közti kapcsolatokat.

 

(…) Fico az elmúlt tíz év legügyesebb politikusa a szlovák politikában. Annak ellenére, hogy legyőzték a tavalyelőtti elnökválasztáson, nem látszik, hogy ez rányomta volna bélyegét pártja népszerűségére. Következetesen kijátszotta ellenfeleit és ügyesen használja ki a gyenge pontjaikat, leginkább a széthúzásra való hajlamukat.

 

(…) A Smer-SD és a Sieť több mint 5 százalékot fognak elérni. A többi közül egyetlen pártnál sem garantált, hogy eléri a bejutáshoz szükséges küszöböt. Röviden összefoglalva, Szlovákia nagy valószínűséggel ugyannabba az irányban fog tovább haladni, mint az elmúlt négy évben.

 

The Washington Post, Tim Haughton and Kevin Deegan-Krause: Slovakia will probably reelect its center-left government. Here’s why that party has held on.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!