A közszolgálati televízió választások előtti vitaműsorában ma Robert Fico (Smer-SD), Radoslav Procházka (Sieť) és Andrej Danko (SNS) egyetértettek Görögország a schengeni övezetből és az eurozónából való esetleges kizárásával kapcsolatban.

 

Fico szerint Athén óriási problémákat okoz, ezért ideje elgondolkodni azon, hogy mindkét említett európai projekttől elbúcsúzzon. „Védeni kell a Schengen külső határait, de közben Görögország nem teljesíti ezt a feladatát.” mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy ha továbbra is migránsok ezrei érkeznek Európába Görögországon keresztül, az európai határok védelmét át kell helyezni a macedón és a bolgár határra.

 

A kormányfő kijelentette, ha megváltozik a Németországba vezető migrációs útvonal, a következő kormány minden illegális bevándorlót azonnal visszatoloncol abba az országba, ahonnan közvetlenül érkezett.

 

 hirdetes_810x300  

Procházka rámutatott, hogy Európának erkölcsi joga megvédeni határait, ahogy joga van betartatni a törvényt az ország területére belépőkkel is. „Schengen megkerülhetetlen feltétele a külső határok védelme, és meg vagyok győződve, hogy Görögországnak fel kell ajánlani a Schengenből és az eurozónából való távozást, mert egy működésképtelen állam”.

 

A riporter kérdésére, miszerint ha ő lenne a következő miniszterelnök, támogatná-e Athén kizárását, Procházka úgy reagált: „valószínűleg igen”.

 

Azoknak az országoknak, akik hosszúideje nem teljesítik alapvető kötelezettségeiket a külső határok védelmében, Andrej Danko, az SNS elnöke szerint, távozniuk kell. „És nem csak valószínűleg, hanem biztosan”. Szerinte a betelepítési kvóták ellentétesek az emberi jogokkal. „Nem lehet őket osztályozni és máshova küldeni, mint ahol élni szeretnének”.

 

Procházka később még hozzátette, hogy pártja  a jövőben csak egész családok integrációját támogatná, mert náluk megvannak a feltételek a sikeres betagozódásra.

 

 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, forrás: Hirado.hu
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, forrás: Hirado.hu

 

 

Nógrádi: már megvan a migránsok új útvonala

 

 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint a NATO-flotta bevetése miatt a migránsok új útvonalat választanak majd. Mivel több mint 90 százalékukat embercsempészek hozzák Európába, és a logisztikájuk tökéletes, így biztosan legalább két alternatív útvonalban gondolkodnak – mondta Nógrádi az M1 ma reggel című műsorában.

 

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a nyugat-balkáni országok 580 főben maximalizálják a határaikon belépő migránsok számát, ami egy kezelhető mennyiség, szemben a korábbi napi 6-8 ezer fővel.

 

Nógrádi arra nem tért ki, milyen útvonalak jöhetnek szóba. Év elejétől egyébként egyes becslések szerint 100 ezer migráns érkezett Görögországon keresztül Európába.

 

Robert Fico és az EUROVAL

 

A görögök eurozónából való kizárását az óriási méreteket öltő görög mentőcsomag indokolná. 2011-ben Athén több-százmilliárd eurós nagyságrendű pénzügyi segítséget kapott az EU-tól, miután Athén csaknem csődöt jelentett. Az ún. EFSF-ről való szavazás azonban a Radičová-kormány bukását hozta. Az EFSF megszavazását azonban elsősorban Robert Fico  és pártja tette lehetővé, miután nyilvánvalóvá vált, hogy előrehozott választások lesznek.

 

 

tasr.sk, hirado.hu

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!