Trump nem lehet egy senkiházi bohóc, mint ahogy azt a média előszeretettel láttatta(..). A brit Lord Ashcroft legutóbb november 6-án írt a Brexit három tanulságáról Trump Amerikája számára. Ashcroft szerint a Brexit nem kizárólag alsó, műveletlen rétegek lázadása volt, de olyan értelmiségieké is akiket a status quó gazdasági kiürítése, intézményes tehetetlensége (inertia) és egyre hisztérikusabb kampánya kergetett a másik oldalra.

 

Nos, a jó hír, hogy a demokrácia él és virul Amerikában. Nyolc év demokrata kormányzása után a republikánusok megtartották a Szenátust, visszahódították a Kongresszust és Trump elnök lett. A rossz hír, hogy az amerikai választók nagyobb része – érzésünk szerint nem lévén más választásuk – az establishment és a status quo ellen szavazott. Ebben benne van a globalizáció (további szélesítésnek) ellenzése, illetve a Pax Americana, vagyis az USA által garantált hidegháború utáni globális biztonsági rendszer. Ennek Közép-Európa az egyik legnagyobb haszonélvezője volt és ezért is sokkoló ez az eredmény, illetve annak lehetséges következménye az „Amerika First” izolacionista külpolitika, a számunkra.

 

Pánikra azonban semmi ok. Nem hiszem hogy Trump egy senkiházi bohóc lenne, mint ahogy azt a média előszeretettel láttatta. Ő elsősorban szerepet játszik, legyen az valóság-show, vagy elnökválasztás. Már az első nyilatkozatából látszott, hogy az elnöki szerepet is jól fogja játszani.

 

 hirdetes_810x300  

Nagy kérdés hogy a programjából és ígéreteiből mit akar majd megvalósítani, illetve hogy a negyedik hatalom, vagyis az intézmények hogyan tudják majd „kezelni” őt. (..)  Trump legnagyobb feladata azonban otthon lesz, az „America First” elsősorban a gazdaság rendbehozatalát jelenti, a külpolitikai várhatóan ennek lesz alárendelve.

 

Mind a két pártnak le kell vonni a megfelelő konzekvenciákat: újítani kell a helyi és globális realitásokat figyelembe véve, és félretéve a mantrát, hogy majd a piac megoldja. A demokraták szinte megalázó veresége – akik kezében ott lehetett volna a győzelem Bernie Sanders jelöltsége esetén – utat nyithat a politikai megoldások felé.  Ez a globalizáció lassítását és a korporációk politikai hatalmának megnyirbálását hozhatja el.

 

Tetszik, nem tetszik, ezért választották meg a tömegek Trumpot mint sötét lovat. Korrekció elmaradása esetén azonban könnyen lehet belőle Caligula lova. A tét hatalmas: a változás elmaradására akár az amerikai demokrácia is rámehet.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!