A terrorizmus elleni küzdelemről, illetve a béke és a biztonság érdekében vállalt erőfeszítésekről beszélt a köztársasági elnök Budapesten, a diplomáciai testület tagjai számára adott újévi fogadáson.

 

(…)

 

A 2017-es esztendő a világ híradásaiban nem a béke üzenetével, hanem a terror lesújtó képeivel érkezett meg – hívta fel a figyelmet Áder János, emlékeztetve arra, hogy nem sokkal éjfél után 14 nemzet tagjai lelték halálukat egy véres isztambuli merényletben.

 

 hirdetes_810x300  

“Az év első, sötét óráira gondolva joggal tesszük fel a kérdést: vajon a 2017-es esztendő a zárt ajtók és a félelem esztendeje lesz-e” – fogalmazott a köztársasági elnök. “Vajon meg tudjuk-e védeni magunkat és szeretteinket az örökös fenyegetettségtől? Vajon közelebb kerülünk-e az új év első perceiben mindannyiunk által kívánt békéhez?” – tette fel kérdéseit Áder János az elmúlt időszak eseményeire utalva.

 

Ünnepi beszédében az államfő felidézte, hogy 1968-ban Boldog VI. Pál pápa nevezte el újév napját a béke világnapjának. A pápa, óvva a naivitástól, a békét olyannak látta, amit nem “holmi erőegyensúly” hoz létre – mondta, hangsúlyozva, hogy VI. Pál gondolata, miszerint a béke állandó munkával épül, az egyes ember felelősségére is figyelmeztet.

 

A köztársasági elnök 2017-ről szólva azt mondta, “nem lehet más közös célunk”, mint hogy – megfogadva VI. Pál tanácsát – “erőfeszítéseinket megsokszorozva, huszadrangú vitáinkat félretéve mindent megtegyünk biztonságunk érdekében”. Hozzátette: amellett, hogy vissza kell szorítani az esztelen terrort, biztosítani kell az emberek hétköznapi békéjét is.

 

(…)

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!