Két hónappal ezelőtt megírtam, hogy a brexit ártani fog Európának. Az EU így elveszíti azt az országot, amelyik nagymértékben hozzájárult a költségvetéséhez, elveszíti az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagját, elveszít egy atomhatalmat, elveszít egy olyan gazdaságot, amely magában akkora, mint az EU húsz legkisebb gazdasága a 28-ból, mindemellett pedig elveszítik az EU egyik ép elméjét, amely gyakran megálljt parancsolt a szocialista ábrándozásoknak. Sajnos, az európai politikusok tudatáig mindez nem jutott el, így nem is igyekeztek Nagy-Britanniát az EU-ban tartani.

 

(…)

 

Az európai vezetőknek, sajnos még a brexit után sem esett le, hogy mit is veszítettek el, és nagyszájú kijelentéseket tettek arról – többek között Hollande és Fico is –, hogy miként is kell Nagy-Britanniát megbüntetni.

 

 hirdetes_810x300  

Nos, tegnap este világos válasz érkezett a brit miniszterelnöktől, Theresa Maytől: vihetitek az Európai Uniótokat. Nagy-Britannia elhagyja a közös piacot, hogy ne kelljen a közös költségvetésbe fizetnie, hogy ne kelljen befogadnia a migránsokat, és azért, hogy ne kelljen elfogadnia az európai bíróságok döntéseit. Nos, ilyen a hideg zuhany, amit az európai vezetők a büszkeségükért és a tévedhetetlenségükért kaptak.

 

Továbbra is érvényben van, hogy az EU-nak szüksége van Nagy-Britanniára. (…) Szlovákia évente mintegy két milliárd euró értékben exportál a szigetországba gépkocsikat, miközben a gépkocsiexportra vetik ki az átlagos vám háromszorosát. (…)

 

Itt az idő, hogy az európai vezetők felébredjenek a tévedhetetlenségükből, és egyezséget kössenek Nagy-Britanniával  a szabad kereskedelemről. (…)

 

Richard Sulík Facebook-oldala

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!