A szabadság számomra a legfontosabb érték. De valamit meg kell gyónnom Önöknek. Fiatal, tehetséges informatikus és vállalkozó voltam. 18 évesen a számítógépeknek köszönhetően többet kerestem a saját tanáraimnál. Olyan ügyes voltam, hogy sikerült céget alapítanom és sikeresen vállalkoznom.

 

Annyi lehetőségem volt arra, hogy mit csináljak és mennyiért, hogy valóban szabadnak éreztem magam. Ennek ellenére folyton valami űzött és hajtott. Az egész iskolarendszer arra kényszerített, hogy olyan dolgokat csináljak, amelyeket már réges-régen tudtam. Azt, amit nem tudtam, feleslegesnek tartottam. A rendőrök csupán arra voltak, hogy zaklassanak, és féljek tőlük. Ez az undorító és megtorló állam elszedte a pénzem, amiért keményen megdolgoztam, sőt, korlátozott engem az ostoba szabályozásaival.

 

(…) Elolvastam néhány könyvet Talebtól és Miltontól. Brutális. Hogy lehet, hogy nálunk még nem így működik? Hogy olyan világban élünk, ahol a bürokraták azon vannak, hogy rajunk vállalkozókon és szabad embereken élősködjenek és korlátozzanak bennünket? Hogy olyan rendszerben élünk, ahol az undorító etatisták azért vannak, hogy láncon tartsanak bennünket és akadályozzák a lendületünket? Mik vagyunk mi nekik, kísérleti nyulak? Mindemellett pedig nem fogják fel, hogy semmihez sem értenek, és semmit sem értenek. Hogy mindenhol, ahol valamit jobbá akarnak tenni, ott épp az ellenkezőjét teszik. Miért nem hagynak mindent a természet és a piac törvényeire?

 

 hirdetes_810x300  

(…)


Abban hiszek, hogy a világ bonyolult és nem könnyű jobbá tenni, de meg kell próbálni. (…) Mindenben van valami jó és rossz is, de meg kell találni az egyensúlyt a kettő között. A világ nem fekete-fehér, és az extrém hozzáállás szinte sosem működik.

 

(…)

 

Igen, egyetértek, hogy a jelenlegi helyzetben sok ember sikeres, de nem az államnak köszönhetően, hanem annak dacára. Megfogant bennem egy olyan gondolat: mi lenne akkor, ha az állam jobban és hatékonyabban működne? Nem lenne jobb mindenkinek? Ezért van szükségünk a Progresívne Slovenskora (formálódó új párt, a szerk. megj.), hogy mindez megváltozzon, hogy egy működőképesebb társadalmat hozzunk létre.

 

(…)

 

truban.sk, Michal Truban: Prečo som prestal veriť v libertariánske náboženstvo

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!