Szlovákia jól gazdálkodik – a miniszterelnök és a pénzügyminiszter minapi közös sajtótájékoztatója után röviden így lehet összefoglalni az ország gazdasági helyzetéről szóló beszámolót. Robert Fico szerint „a bőrünkön kellene érezni a javulást“. A Magyar Közösség Pártja napi kontaktusban van a régiókban élő munkavállalókkal, kis- és középvállalkozókkal, de a kormányfő és a pénzügyminiszter által festett pozitív eredményekkel sajnos nem találkoztunk.

 

Javaslom a kormányfőnek, próbálja megkérdezni a gömöri, nógrádi, bodrogközi vagy Ung-vidéki embereket, hány új munkahely jött létre arrafelé, mennyire javult az anyagi helyzetük, mennyivel élnek könnyebben? A munkanélküliség hivatalosan csökkent ugyan, de a csökkenés mértékét jelentősen befolyásolta a fiatalok egyre nagyobb mértéket öltő elvándorlása, valamint a központi munkaügyi hivatal kozmetikázott statisztikai adatai is.

 

(..) A tervezett változások még örömre is adhatnának okot, ha a dolgozók munkapiaci értékének emeléséhez vezetnének, érezhetően segítenék a lakosság megélhetését, javítanák életminőségüket és emelnék az életszínvonalat. Erről azonban szó sincs. Helyette ismételten populista változtatások bevezetésére készül a kormány, amelyeket az alkalmazottak megsegítésére irányuló intézkedéscsomag csillogó papirosába próbálnak becsomagolni.

 

 hirdetes_810x300  

Nagyon jól hangzik ugyanis, hogy jelentős mértékben emelkedik majd a minimálbér (elérheti akár a 800 €-t is) és törvénybe iktatják az ünnepnapokért, szabadnapokért, valamint a túlórákért járó pótlékot. Ezekkel a tervezett intézkedésekkel arra ösztönzik majd az eddig törvénytisztelő kis- és középvállalkozókat, hogy hivatalosan minimálbérre kössenek szerződést az alkalmazottakkal, amelyből a járulékokat befizetik, a többi pénz pedig adó- és járulékmentesen kerül majd kifizetésre.

 

Az MKP a minimálbért maximálisan az átlagkereset 50 százalékában szabná meg, és a bérek növekedését nem a műszakpótlék és a túlórák után járó hozzájárulások emelésével, hanem elsősorban adó- és járulékcsökkentéssel garantálná. Amennyiben a kormány a munkáltatókat a dolgozók túlóráztatására akarja ösztönözni és növelni a járulékokból származó bevételeket, akkor jó úton jár. Ha viszont az ország gazdasági mutatói valóban pozitív mérleget mutatnak, akkor itt az ideje, hogy az adó és járulékterhek mérséklődjenek. (..)

 

Az MKP figyelemmel kíséri majd a munkatörvénykönyv készülő módosítását és lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk annak érdekében, hogy a tervezett változtatások a lakosság életszínvonalának emelkedésében, életminőségük javulásában is megmutatkozzanak.

 

Németh Gabriella MKP-alelnök portálunkhoz eljuttatott írása

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!