A szlovákiai magyarság a demokrácia 30 éve alatt nem került olyan közel ahhoz, hogy képviselet nélkül maradjon, mint most.

 

A jelzések már régen előrevetítették, hogy a megyei választások előtti együttműködésből – amelybe a Most-Híd és az MKP a magyar közösség polgári-elit egységeit egyaránt próbálta beletuszkolni – nem lesz semmi.

 

A tény, hogy még magát az együttműködést sem tudták megtárgyalni, nemcsak Bugárról és Menyhártról mint vezetőkről mutat képet, de az egykor államalapító kisebbségről is, sőt, egy kicsit perspektívát is kínál a parlamenti választások előtt.

 

 hirdetes_810x300  

Biztosan nincs olyan törvény, amely kimondja, hogy ha a kisebbség nem tud együttműködni, az rossz. És a fordítottja sem igaz. Azonban ha az MKP és a Most-Híd is azonosult azzal a nyomással, hogy nincs közös megoldás, akkor illett volna legalább színlelniük, hogy mindent megtesznek az együttműködésért.

 

Úgy látszik a magyarok túl sokat vártak el tőlük. Azzal, hogy a megegyezéshez még csak nem is közelítettek – amit a találkozón még csak nem is titkoltak – némi arrogancia érződik mindkét párt részéről.

(…)

 

A háttérben egyebek mellett ott van az Orbántól kapott több milliárd forint is, melynek elszámoló–újraelosztó központja az MKP. Mindez a párt számára kényelmes helyzetet kínál a „terméktől”, azaz a nagypolitikai parlamenti mandátumtól függetlenül.

 

Ez Bugár visszalépésének egyik legnagyobb oka, hiszen akármerre megy, nyilvánvaló teszi, hogy ő is szívesen részesülne ebből. Érthető az is, hogy a vegyes régiókban a Most-Híd fölötti dominanciát – mellyel az MKP a kerületi képviselők számát tekintve rendelkezik – Menyhárt és társasága nem akarja felhígítani egy közös szerződéssel.

 

Másrészt Bugár számára a nagypolitika az első számú prioritás. Közeledni egy olyan párttal, amelynek a feje és a szíve is Pesten van, Bugár számára kockázatos, tekintettel a Smerrel és az SNS-szel való partnerségére, melyet Bugár óv mindenek felett.

 

Napjainkban a kapcsolat nincs veszélyben, de a púp MKP  akkor jelent csak hasznot majd Bugár számára, ha az Orbán–Fico-féle tandem megrendül. Ez a páros gyenge, hiszen mindketten nacionalizmustól túlfűtöttek, akiket csupán a migránsok tartanak össze..

(…)
Sme.sk, Peter Schutz: Nem, nem soha

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!