A sajtóban azt olvastam, hogy Nyitra megyében elutasítottuk a Híddal való együttműködést a közelgő megyei választásokon. Legalábbis, a Híd Nyitrai kerületi elnöke ezt nyilatkozta.

 

Nézzük, mi az igazság. Bastrnák Tiborral ellentétben részt vettem az MKP és a Híd vezetői első, februári tanácskozásán is, nemcsak a második, áprilisi találkozón. A február 17-én lazajlott legmagasabb szintű tanácskozáson három dologban egyeztünk meg, közöttük abban, hogy a két párt a déli öt megyében nem indít egymással szemben elnökjelölteket a soron következő megyei választáson.

 

Az immár egy körös elnökválasztáson ne aprózódjanak el a magyar szavazatok, a szlovákiai magyarok lehetőleg egy magyar ajkú jelöltre voksolhassanak. Később majd megállapodunk abban, hogy az egyes déli megyékben melyik párt állítja a megfelelő elnökjelöltet.

 

Az április 26-án megejtett második találkozón Menyhárt József, az MKP elnöke indított. Közölte, hogy Nagyszombat megyében az MKP Berényi Józsefet jelöli a megyeelnöki tisztségbe, egyúttal a februári közös határozatunk tükrében kérte számára a Híd támogatását. Nyitra megyében pedig kívánatos, hogy a Híd állítson megyei elnökjelöltet, akit az MKP megtámogathat, hogy Nyitra megyének végre magyar ajkú elnöke lehessen.

 

A Híd vezetői nem fogadták el elnökünk javaslatát. Ellenben azt javasolták, hogy elképzelhető számukra személyem, mint elnökjelölt támogatása Nyitra megyében. Viszonzásul ők állítanának elnökjelöltet Nagyszombat megyében s kérték számára az MKP támogatását. Ezt pedig az MKP küldöttsége nem fogadta el. Vagyis döntetlen eredmény született.

 

Végül nem egyeztünk meg semmiben. Illetve egyetlen egy dologban, jelesül a megyei választási körzetek szintjén a járási vezetőink megegyezhetnek,. amennyiben hajlandóság mutatkozik részükről az együttműködésre. Tehát egyikünk kezében sem maradt Fekete Péter. Hagyjuk őt békén! Hagyjuk már azt a mantrát, hogy ki miatt hiúsult meg az együttműködés. Ma már úgysem kíváncsi rá senki sem a szlovákiai magyar társadalmi és politikai környezetben.

 

Mivel Nyitra megyében a Híd kormánykoalíciót másoló hármas koalícióban indul s közös elnökjelöltjük Milan Belica, nyilván a párt belső struktúráiban kiadják az utasítást, hogy választóik arra az elnökjelöltre szavazzanak, aki a kezdetektől, megszakítás nélkül, 16 éve Nyitra megye elnöki székében ül. Még véletlenül sem az egyetlen magyar ajkú elnökjelöltre.

 

A Híd választói majd nyilván eldöntik, hogy elfogadják-e az utasítást, vagy nem. Mert elért eredményeink tükrében olyan választási kampányt szeretnénk folytatni, amely megszólítja majd a magyar ajkú választókat Nyitra megyében. Kivétel nélkül. Persze, a szlovák ajkúak számára is lesznek vonzó javaslataink, célkitűzéseink.

 

Farkas Iván: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!